03 decembrie 2023

Război Israel-Hamas. SUA avertizează că Israelul riscă o "înfrângere strategică" dacă nu protejează civilii din Gaza

Gabriel Negreanu

Sursă foto: Mediafax
Obiectivul Israelului de a distruge Hamas ar putea duce la un război îndelungat, spune Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat sâmbătă că obiectivul Israelului de a elimina gruparea militantă palestiniană Hamas riscă să declanşeze un deceniu de război.

"Cred că ne aflăm într-un punct în care autorităţile israeliene vor trebui să îşi definească mai precis obiectivul şi starea finală dorită", a declarat Macron la o conferinţă de presă organizată în marja discuţiilor ONU privind clima COP28 de la Dubai.

"Care este distrugerea totală a Hamas şi crede cineva că este posibil? Dacă este, războiul va dura 10 ani", a declarat Macron sâmbătă.

După ce armata israeliană a reluat vineri bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, în urma eşecului unui armistiţiu de o săptămână, Macron a vorbit despre necesitatea "intensificării eforturilor pentru a ajunge la o încetare a focului de durată".

SUA avertizează că Israelul riscă o "înfrângere strategică"

Într-un semn al tensiunilor tot mai mari dintre cei doi aliaţi apropiaţi, în timp ce Israelul îşi reia campania militară în sudul Fâşiei Gaza, Austin a declarat că Israelul va câştiga doar dacă va proteja civilii şi va crea coridoare umanitare.

"În acest tip de luptă, centrul de greutate este reprezentat de populaţia civilă. Iar dacă îi împingeţi în braţele inamicului, înlocuiţi o victorie tactică cu o înfrângere strategică", a declarat Austin într-un discurs ţinut în cadrul Forumului Naţional de Apărare Reagan din California.

Preşedintele american Joe Biden şi alţi oficiali americani de rang înalt i-au avertizat pe omologii lor israelieni că trebuie să evite tipul de strămutări interne în masă declanşate de bombardamentele lor asupra nordului Gaza. Aceştia au îndemnat Israelul să fie mai precis în următoarea fază a campaniei sale.

Austin şi alţi oficiali militari americani au invocat lecţiile învăţate în lupta Washingtonului împotriva Statului Islamic în Irak, care a implicat lupte urbane intense.

La fel ca Hamas, ISIS era adânc înfipt în zonele urbane. Iar coaliţia internaţională împotriva ISIS a lucrat din greu pentru a proteja civilii şi pentru a crea coridoare umanitare, chiar şi în timpul celor mai grele bătălii", a declarat Austin, care este un fost comandant al forţelor americane în Orientul Mijlociu.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că Israelul i-a împărtăşit planurile sale cu privire la modul de protejare a civililor în următoarea fază a efortului militar şi a precizat că SUA vor monitoriza îndeaproape campania în curs de desfăşurare.

Armata israeliană a intensificat sâmbătă atacurile aeriene în sudul Fâşiei Gaza şi a ordonat locuitorilor din unele oraşe palestiniene de frontieră să îşi părăsească locuinţele.