27 septembrie 2020

Război între Armenia şi Azerbaidjan: UE cere încetarea ostilităţilor, Turcia declară că-i va ajuta pe azeri, în timp ce Armenia a declarat mobilizare generală

Florin Jipa

În această dimineaţă a izbucnit un conflict între militarii azeri şi armeni care au început să tragă focuri de artilerie pe toată lungimea regiunii disputate Nagorno Karabah.

Sursă foto: Profimedia

Multe proiectile au lovit localităţi şi au cauzat victime în rândul civililor, conform Ministerului armean al Apărării.

Armenia a declarat mobilizare generală, Turcia a anunţat că sprijină Azerbaidjanul

Cele două ţări se acuză reciproc de începerea agresiunii, iar Armenia a declarat mobilizarea generală, conform Reuters.

Între timp, Turcia a declarat că va sprijini Azerbaidjanul, iar Erdogan a afirmat că Armenia este cea mai mare ameninţare din regiune, conform Anadolu.

Ministerul armean al Apărării a distribuit un clip prin care tancuri azere sunt distruse.

 

UE cere încetarea ostilităţilor

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a cerut „încetarea imediată a ostilităţilor, dezescaladarea şi observarea strictă a încetării focului,” conform unei postări pe o reţea de socializare.

În confruntările din iulie, 16 persoane şi-au pierdut viaţa

În iulie, au mai fost schimburi de focuri între cele două ţări, ducând la moartea a 16 persoane, dar de data aceasta Azerbaidjanul a declarat că a ocupat şase localităţi aflate sub administrare armeană.

Nagorno-Karabah, sau Karabahul de Munte este o regiune înfiinţată de sovietici în 1923, prin care o parte din teritoriul populat în majoritate cu armeni a fost alipit RSS Azerbaidjan, lucru comun pentru acea perioadă, pentru a înlătura ideea de unitate şi naţionalitate.