29 noiembrie 2018

Raport: Uganda a transferat arme produse în ţări UE, inclusiv România, către Sudanul de Sud, în cursul războiului civil

Mircea Olteanu

Uganda a direcţionat arme importate din ţări europene, inclusiv România, către Sudanul de Sud, în pofida embargoului asupra armelor impus de UE, potrivit unui raport al Conflict Armament Research, în care se precizează că nu există indicii că statele exportatoare ştiau destinaţia finală a armelor.

Sursă foto: Mediafax

Raportul este o "imaginea criminalistică a modului în care interdicţiile privind transferurile de arme către părţile implicate în conflict au eşuat", a declarat James Bevan, directorul executiv al organizaţiei Conflict Armament Research, informează agenţia The Associated Press.

Mii de arme de asalt şi milioane de cartuşe din România, Bulgaria şi Slovacia au fost exportate în Uganda, care apoi le-a transferat autorităţilor din Sudanul de Sud, în pofida embargoului UE asupra armelor ce vizează părţile implicate în conflictul civil din ultima ţară.

Cât priveşte ţările exportatoare, nu există element care să sugereze că acestea erau complice, ori măcar conştiente de deturnarea armelor.

Mike Lewis, lider operaţional regional al Conflict Armament Research, a declarat că "Sudanul de Sud a aranjat cu Uganda ca acest stat să emită certificate de destinaţie finală (un document esenţial pentru transferul internaţional de arm) (...) pentru a face să pară că armele erau pentru forţele armate din Uganda, când de fapt destinaţia a fost mereu Sudanul de Sud".
 
În ceea ce priveşte armele şi cartuşele importate din România şi Slovacia, în anul 2015, nu este la fel de clar dacă autorităţile din Uganda au fost implicate în aceste tranzacţii. Cartuşe din cele două ţări europene au fost descoperite în posesia unor miliţii aliate cu forţele armate ale Sudanului de Sud.
 
Prin intermediul unei reţele de companii americane şi din Uganda, forţele armate ale Sudanului de Sud au reuşit, de asemenea, să achiziţioneze ilegal un avion militar din SUA şi o aeronavă de supraveghere de fabricaţie austriacă.
 
Uniunea Europeană, care susţine cu fermitate procesul de pace din Sudanul de Sud, a impus un embargou asupra armelor începând din anul 2011.
 
După aproape cinci ani de lupte intense, părţile implicate în războiul civil din Sudanul de Sud au semnat în septembrie un acord de pace pentru a pune capăt conflagraţiei în urma cărora aproape 400.000 de oameni au murit, iar alte câteva milioane s-au refugiat în ţările vecine. De-a lungul războiului au au fost încheiate şi apoi încălcate mai multe armistiţii şi acorduri de pace.