27 aprilie 2018

Raport SUA: Rusia se află în "război informaţional" cu Occidentul, lansând campanii de propagandă în ţări din Europa şi în Statele Unite

Mihai Draghici

Rusia se află în "război informaţional" cu ţările occidentale, lansând campanii de propagandă pentru subminarea sistemelor democratice în Europa şi în Statele Unite, arată un raport al Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor.

Sursă foto: Mediafax
"Ingerinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial desfăşurat în Statele Unite în 2016 nu au fost nimic nou pentru Kremlin. Kremlinul vrea să genereze haos şi disensiuni, pentru a-şi urmări interesele în ţări vizate, în special în Europa şi în foste republici sovietice precum ţările batice şi Ucraina. În acest sens, Rusia combină practic decenii de experienţă în tehnici de propagandă şi război psihologic cu un vast sistem media, cu experţi bine-educaţi şi eficienţi, cu informaţii solide şi structuri de securitate", conform versiunii parţial declasificate a unui raport al Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor.
 
"În Statele Unite, atacurile cibernetice asociate scrutinului din 2016 au evidenţiat în mod puternic vulnerabilităţi tehnice în infrastructura digitală şi disfuncţionalităţi birocratice exploatate de Kremlin. Campania Rusiei de măsuri active şi-a atins obiectivul principal, cel de a genera disensiuni în rândul cetăţenilor americani", subliniază raportul.
 
"Chiar dacă prin situaţia alegerilor prezidenţiale desfăşurate în SUA în 2016 au ajuns în atenţia americanilor operaţiunile cibernetice şi informaţionale ruse, agenţiile guvernamentale ruse efectuează de mulţi ani campanii active în Europa. Considerând că se află în război informaţional cu Occidentul, activităţile Rusiei de influenţare utilizează o gamă largă de tactici care vizează cetăţenii şi mediul în efortul de a atinge obiectivele Kremlinului. Aceste obiective includ în general influenţarea liderilor şi cetăţenilor din ţările adversare sau inducerea unor schimbări comportamentale", se mai arată în raport.
 
"Comisia pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor rămâne preocupată că Rusia va continua să submineze sistemele democratice occidentale prin alimentarea conflictelor sociale, a crizelor politice şi a clivajelor", subliniază raportul, propunând măsuri pentru identificarea problemelor şi mobilizare pentru contracararea viitoarelor ingerinţe ruse.
 
Comisia Camerei Reprezentanţilor nu a găsit dovezi despre colaborarea lui Donald Trump cu Rusia
 
Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor a dispus încheierea anchetei privind ingerinţele Rusiei, stabilind că nu au existat acţiuni coordonate ale echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump cu Moscova.
 
"Chiar dacă membrii Comisiei nu au găsit dovezi că echipa de campanie a lui Donald Trump a avut contacte, s-a coordonat sau a participat la o conspiraţie cu agenţii guvernamentale ruse, investigaţia a depistat acţiuni neinspirate ale echipelor de campanie ale lui Donald Trump şi Hillary Clinton. Spre exemplu, întâlnirea din iunie 2016, în Turnul Trump, între membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump şi un avocat rus care afirma în mod fals că avea informaţii compromiţătoare despre echipa de campanie a lui Hillary Clinton; această întâlnire demonstrează o acţiune neinspirată", precizează raportul Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor.
 
"De asemenea, Comisia a constatat laudele lansate periodic de echipa lui Trump pentru WikiLeaks şi comunicări cu această organizaţie străină ostilă, aceste acţiuni fiind incompatibile cu interesele de securitate naţională ale SUA", se arată în raport.
 
Potrivit raportului, şi echipa de campanie a lui Hillary Clinton a căutat informaţii compromiţătoare despre Donald Trump la surse ruse.
 
Serviciile secrete americane: Vladimir Putin a ordonat influenţarea scrutinului din SUA pentru subminarea sistemului democratic
 
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane. "Eforturile Rusiei de a influenţa scrutinul prezidenţial american reprezintă cea mai recentă expresie a dorinţei pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratică occidentală promovată de Statele Unite; activităţile Rusiei demonstrează o escaladare semnificativă din punctul de vedere al modului direct de acţiune, al intensităţii şi scopului eforturilor, comparativ cu operaţiunile anterioare", se arată în versiunea declasificată a Raportul de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informaţii din SUA.
 
"Principala concluzie este că preşedintele Vladimir Putin a ordonat o campanie de influenţare a scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016. Scopurile Rusiei au fost subminarea încrederii publice în procesul democratic american, denigrarea candidatului Hillary Clinton, compromiterea capacităţii sale de a fi aleasă şi afectarea eventualului mandat prezidenţial. Vladimir Putin şi Administraţia de la Moscova au dezvoltat o preferinţă clară pentru republicanul Donald Trump", precizează raportul. "Vladimir Putin şi Administraţia Rusiei au încercat să crească şansele electorale ale lui Donald Trump prin discreditarea lui Hillary Clinton şi prezentarea candidatei democrate în mod nefavorabil. Toate cele trei agenţii de informaţii americane sunt de acord cu această concluzie. Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) au mare încredere în această concluzie; Agenţia pentru Siguranţa Naţională (NSA) are o încredere moderată în această concluzie", subliniază raportul.
 
"Abordarea Moscovei a evoluat pe parcursul campaniei electorale din SUA, după analizarea şanselor electorale ale celor doi candidaţi principali. Atunci când Rusiei a început să i se pară că Hillary Clinton probabil va câştiga alegerile, campania rusă de influenţare a început să se concentreze mai mult pe subminarea viitorului său mandat prezidenţial", adaugă Raportul serviciilor de informaţii. "Campania Rusiei de influenţare a scrutinului american a urmat o strategie care combină operaţiuni ale serviciilor secrete, de genul activităţilor cibernetice, cu eforturi deschise ale instituţiilor guvernamentale ruse, ale presei de stat, ale intermediarilor şi utilizatorilor plătiţi din reţelele de socializare - troli. Rusia, la fel ca fosta Uniune Sovietică, are o tradiţie de efectuare a unor acţiuni secrete de influenţare a campaniilor electorale americane prin acţiuni ale agenţilor de informaţii şi materiale de presă pentru discreditarea candidaţilor percepuţi ca fiind ostili. Serviciile secrete ruse au lansat operaţiuni cibernetice vizând ţinte asociate cu scrutinul prezidenţial desfăşurat în 2016 în SUA, inclusiv structuri ale principalelor partide. (...) Serviciul rus de informaţii militare probabil a iniţiat în martie 2016 operaţiuni cibernetice contra scrutinului prezidenţial. Operaţiunile GRU au vizat compromiterea conturilor personale de email ale unor oficiali şi politicieni din cadrul Partidului Democrat. (...) Apreciem, cu o mare încredere, că GRU a utilizat persoana prezentată cu pseudonimul Guccifer 2.0, site-urile DCLeaks.com şi WikiLeaks pentru a face publice date ale victimelor operaţiunilor cibernetice", subliniază raportul.
 
Rusia, care manifestă de mult timp "dorinţa de subminare a ordinii liberal-democratice occidentale", ar putea continua să recurgă la atacuri cibernetice şi la propagandă pentru influenţarea viitoarelor alegeri, atât în Statele Unite, cât şi în ţări aliate. "Considerăm că Moscova intenţionează să implementeze învăţămintele extrase din această campanie ordonată de Vladimir Putin împotriva SUA pentru a influenţa alegeri în întreaga lume, inclusiv în ţări aliate ale Statelor Unite", au atras atenţia agenţiile de informaţii americane.
 
Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei.
 
Partidul Democrat din Statele Unite a intentat un proces împotriva Rusiei, echipei de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump şi site-ului WikiLeaks, denunţând o presupusă conspiraţie pentru perturbarea scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016.