25 martie 2019

Raport Reporteri fără Frontiere: China încearcă influenţarea presei din străinătate pentru impunerea propriei ideologii

Mihai Draghici

China depune eforturi pentru influenţarea presei din străinătate în scopul impunerii propriei ideologii şi contracarării criticilor, arată raportul organizaţiei Reporteri fără Frontiere, acuzând Beijingul că vrea o "nouă ordine mondială la nivelul presei".

În raportul intitulat "Încercarea Chinei de a institui o nouă ordine mondială la nivelul presei", organizaţia Reporteri fără Frontiere investighează strategia Beijingului de a exercita control asupra informaţiilor dincolo de frontierele sale, un proiect care constituie o ameninţare la adresa libertăţii presei în întreaga lume.

China, care se află pe locul 176 din 180 de ţări în Clasamentul pe anul 2018 privind libertatea presei elaborat de organizaţia Reporteri fără Frontiere, depune eforturi în afara frontierelor sale pentru a impune un vocabular "corect din punct de vedere ideologic", în scopul contracarării criticilor şi ascunderii capitolelor negre din istoria sa. Printre strategiile utilizate de China în acest sens se numără "modernizarea postului internaţional de televiziune, cumpărarea masivă de spaţiu publicitar în presa internaţională, acţiuni de infiltrare în presa internaţională, dar şi masive acte de şantaj, intimidare şi hărţuire", precizează raportul.

"Potrivit regimului de la Beijing, jurnaliştii nu au rolul de a fi o contraputere, ci mai degrabă de a servi propagandei ţărilor. Dacă sistemele democratice nu opun rezistenţă, Beijingul îşi va impune perspectivele şi propaganda, care sunt ameninţări la adresa jurnalismului şi democraţiei", afirmă Christophe Deloire, secretarul general al organizaţiei Reporteri fără Frontiere.