Raport RAND: China vinde echipamente militare ieftine, dar defecte. Ce probleme întâmpină statele care se înarmează cu echipamente chinezeşti
Andreea SoareIndustria militară a Chinei a exportat, în ultimii ani, mai multe echipamente militare defecte, se arată într-un raport RAND, care subliniază că printre motivele pentru care Beijingul exportă multe echipamente cel mai important este preţul.

Ce probleme au fost raportate?
Armata nigeriană a transmis că are probleme tehnice cu aeronavele chinezeşti F-7, care au fost livrate începând cu 2009. Unele au fost pierdute fie din cauza unor prăbuşiri, fie a unor accidente. În 2020, din cele 9 aeronave pe care le mai avea, Nigeria a trebuit să trimită 7 înapoi în China pentru mentenanţă şi reparaţii.
De asemenea, junta militară din Myanmar a descoperit că radarul chinezesc de pe aeronavele JF-17 nu are acurateţe, iar Bangladesh are probleme cu folosirea muniţiei pe care a integrat-o pe aeronava chinezească K-8W.
Pakistanul, cel mai mare importator al echipamentelor militare chinezeşti, şi-a arătat nemulţumirea faţă de fregatele chinezeşti F-22P, întrucât s-a confruntat cu probleme tehnice şi degradarea motorului. Totodată, se pare că dispozitivul de imagine de pe sistemul de rachete FM90 (N) are un sistem de senzori cu infraroşu (IR17) şi radare SR-60 defecte. Astfel, sistemul de rachete nu poate să ţintească.
De ce cumpără statele echipamente militare chinezeşti?
Potrivit aceluiaşi raport RAND, China atrage cumpărători pentru echipamentele sale militare prin preţurile foarte mici pe care le oferă. În spatele acestor preţuri mici, se află, însă, costuri enorme când vine vorba despre funcţionarea echipamentelor. În plus, de multe ori, importatorii se confruntă cu lipsa compatibilităţii tehnologice cu echipamentele militare chinezeşti, care provoacă alte costuri. Lipsa personalului care să aibă expertiză pe echipamentele din China, precum şi dificultatea în obţinerea pieselor de schimb pentru acestea implică, de asemenea, costuri în plus.
Clienţii Chinei vin în special din ţări în curs de dezvoltare. Cei mai mulţi clienţi vin din Asia de Sud şi Africa, deşi, în ultimii ani, China a reuşit să intre şi pe piaţa din America de Sud. De asemenea, există şi ţări în Orientul Mijlociu şi Nordul Africii care vor să-şi reducă dependenţa de producătorii militari occidentali şi apelează la China pentru a umple golurile. Totodată, nici China nu filtrează prea mult clienţii, fiind influenţată în special de profit. Astfel, ţările care încalcă drepturile omului, au o credibilitate financiară scăzută sau se confruntă cu instabilitate politică şi nu pot achiziţiona arme din Occident apelează la China.
