Raport ONU: Peste 2.000 de copii recrutaţi de rebelii houthi au murit pe câmpul de luptă în 2020 şi 2021
Andreea SoareUn raport al ONU făcut public sâmbătă susţine că peste 2.000 de copii cu vârste între 10 şi 17 ani, recrutaţi pe rebelii houthi pentru a lupta împotriva guvernului yemenit recunoscut internaţional, au murit pe câmpul de luptă în 2020 şi 2021, scrie Al Jazeera.
În raportul anual al Consiliului de Securitate, experţii ONU au subliniat că există dovezi potrivit cărora rebelii houthi au folosit mai multe tabere de vară şi o moschee pentru a-şi promova ideologia şi pentru a recruta copii în vederea luptei împotriva guvernului yemenit recunoscut internaţional, care este susţinut de către o coaliţie condusă de Arabia Saudită.
„Copiii sunt instruiţi să strige <<moarte Americii, moarte Israelului, moarte evreilor şi victorie Islamului>>, au transmis cei patru membri ai panelului de experţi ONU.
„Într-una dintre tabere, copii de 7 ani sunt învăţaţi să cureţe armele şi să evite rachetele”, se mai arată în raport.
Experţii ONU au primit dovezi potrivit cărora 1.406 copii recrutaţi de rebelii houthi au murit pe câmpul de luptă în 2020, iar 562 de copii au fost omorâţi între ianuarie şi mai 2021.
„Aceştia aveau vârste între 10 şi 17 ani”, au transmis experţii, un număr mare fiind ucişi în Amran, Dhamar, Hajjah, Hodeidah, Ibb, Saada şi Sana'a.
Specialiştii ONU au denunţat folosirea copiilor soldaţi în conflictul care durează deja de 7 ani, cerând părţilor implicate în acest război să „nu mai folosească şcolile, taberele de vară şi moscheele pentru a recruta tinerii”. Aceştia au recomandat impunerea de sancţiuni împotriva celor care fac asta.
Raportul a subliniat, de asemenea, că rebelii care controlează capitala Sana'a au continuat să „obţină componente importante pentru armele lor de la companii din Europa şi Asia, folosind o reţea complexă de intermediari”.
Toate forţele miltiare şi paramilitare loiale autorităţilor din Sana'a au încălcat embargoul pe armament impus de ONU, cred specialiştii organizaţiei.
Mai multe tipuri de sisteme de drone sau dispozitive explozibile improvizate sunt asamblate în zonele controlate de houthi, iar componente precum motoare sau elemente de electronică vin de la intermediari care le obţin de la companii din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia. Raportul nu indică, însă, dacă SUA, Arabia Saudită sau Iranul sunt implicate în încălcarea embargoului de arme.
***
Yemen a fost centrul violenţei şi al haosului încă din 2014, când rebelii Houthi au năpădit o mare parte din ţară, inclusiv capitala Sana'a.
Conflictele s-au intensificat în 2015, când o coaliţie militară saudită a lansat o campanie aeriană devastatoare, cu scopul de a recâştiga teritoriile deţinute de rebeli. Zeci de mii de yemeniţi au murit în acest conflict, care a dus la cea mai mare criză umanitară din lume, întrucât milioane de oameni sunt în pragul foametei, depinzând de ajutorul internaţional.