13 mai 2021

RAPORT Mai mult de 130 de diplomaţi, spioni şi soldaţi americani au suferit leziuni cerebrale prin atacuri energetice cu microunde

Andreea Soare

Peste 130 de soldaţi, diplomaţi şi spioni americani ar fi fost vizaţi de atacuri în care s-au folosit „dispozitive cu microunde”, care au dus la simptome similare sindromului „Havana”, anunţă Daily Mail, cu referire la un raport intrat în posesia The New York Times.

Sursă foto: Profimedia

Se pare că spionii, diplomaţii şi soldaţii au început să se confrunte cu leziuni cerebrale în urmă cu cinci ani, numărul acestora ajungând la peste 130 de persoane, dublu decât numărul cazurilor confirmate anterior.

Printre cei 130 de oameni afectaţi nu se numără cei din grupul de agenţi CIA; numărul acestui grup nu este făcut public încă.

Primele 60 de cazuri confirmate iniţial făceau referire la diplomaţi dislocaţi în trecut în China şi Cuba, atrâgând astfel denumirea „sindromul Havana”. Cu toate acestea, cei 130 de oameni despre care The New York Times vorbeşte în raport ar fi fost dislocaţi şi în Europa şi Asia.

Oficialii au investigat incidente asemănătoare atât din SUA, cât şi din alte ţări, unde au avut loc mai multe cazuri.

Potrivit The Times, într-un caz raportat în 2019, un militar care era dislocat peste hotare ar fi fost vizat de un astfel de atac „cu dispozitive cu microunde”, în timp ce se afla împreună cu fiul său, de doar doi ani. Acesta conducea când, dintr-odată, a început să aibă dureri de cap şi ameţeli, iar copilul său, care se afla pe bancheta din spate a maşinii, a început să plângă puternic.

Mai mulţi militari ar fi fost afectaţi de aceleaşi simptome în Europa şi Asia, însă niciunul nu se afla într-o zonă de conflict.

Se pare că incidentele acestea au stârnit furie în cadrul Administraţiilor Trump şi Biden, care au cerut investigaţii serioase în acest sens. CIA a creat un grup de lucru care investighează incidentele similare.

Câţiva oficiali ai Pentagonului au declarat pentru Times că agenţii GRU ai Rusiei s-ar fi aflat în spatele incidentului cu militarul şi copilul de doi ani şi că mai multe alte dovezi ar duce tot la Rusia şi în alte cazuri.

„În acest moment, nu avem informaţii concrete despre cine ar putea fi responsabil pentru aceste incidente şi ar fi prematur şi iresponsabil din partea noastră să facem speculaţii”, a declarat Amanda J. Schoch, purtătoarea de cuvânt a DNI (Office of the Director of National Intelligence).

În timp ce Casa Albă desfăşoară investigaţii serioase cu privire la aceste incidente, oficialii americani încearcă şi să nu creeze panică în cadrul Administraţiei. Mai mulţi politicieni, însă, s-au arătat nemulţumiţi de modul în care răspund autorităţile la aceste „atacuri”: „Nu cred că noi, ca guvern, în general, am acţionat la timp. Trebuie să înţelegem ce se întâmplă şi de unde au pornit toate aceste lucruri, care sunt metodele prin care suntem vizaţi şi ce putem face pentru pune punct situaţiei”, a declarat un democrat american, fost membru al Marinei SUA şi şef al Subcomitetului Serviciilor Armate pe Intelligence şi Operaţii Speciale.

Academia Naţională de Ştiinţe a publicat, în decembrie 2020, un raport prin care susţine că leziunile cerebrale sunt rezultatul unor „arme cu microunde”.

Leziunile cerebrale au început în 2016, după ce zeci de americani s-au îmbolnăvit în Havana, Cuba. Cazuri similare au fost identificate în China, Guangzhou. În octombrie, anul trecut, mai mulţi agenţi CIA au raportat cazuri similare, care ar fi început în Rusia, în 2017. De asemenea, în luna februarie a acestui an, un fost agent CIA, Marc Polymeropoulos, a declarat că agenţii CIA „suferă în linişte”, după ce „mai mulţi oficiali ai agenţiei au fost afectaţi de dureri de cap, ameţeli, sunete puternice în urechi”.

„Ce li s-a întâmplat diplomaţilor SUA în Cuba, mi s-a întâmplat mie în Moscova”, a declarat Polymeropoulos.

Alte două incidente similare s-ar fi petrecut şi pe teritoriul SUA, în 2019 şi 2020.