Raport în Parlamentul Franţei despre importanţa artileriei. Obuzierele CAESAR dislocate în Ucraina au avut cele mai mici pierderi, de doar 10%, sub celelalte tipuri, inclusiv PzH2000 care sunt şenilate
Florin JipaComisia de apărare naţională a parlamentului francez a prezentat un raport foarte detaliat intitulat „Artileria în lumina noului context strategic", unde este arătată şi eficienţa obuzierelor CEASAR în Ucraina.

Documentul a rezumat datele colectate de-a lungul a 17 audieri şi 5 călătorii de afaceri, inclusiv vizite în Ucraina, pentru a evalua realităţile războiului de artilerie pe câmpul de luptă modern. În special, printre liniile privind dezvoltarea artileriei naţionale, raportul prezintă o analiză a experienţelor pe care Forţele Armate ale Ucrainei le-au avut folosind sistemul de artilerie autopropulsată pe roţi CAESAR şi numeşte pierderile în rândul Caesar-urilor operate de ucraineni: în prezent se ridică la 10% din toate unităţile în serviciu. Din cele 78 de piese CAESAR ajunge în Ucraina, doar 7 ar fi fost scoase din luptă de Armata Rusiei.
Raportul mai afirmă că acest indicator al pierderilor ireversibile este „de 2-3 ori mai mic decât numărul de sisteme de artilerie dezafectate de arhitectură similară", dar fără să dea nume.
Această diferenţă s-ar explica prin faptul că CAESAR pe şasiul 6x6 are dimensiuni mai mici, ceea ce îi permite să fie mai bine camuflat şi, de asemenea, lasă urme mai puţin vizibile ale roţilor în spatele său. În plus, repararea sa pe teren este mai simplă, iar maşina are „sisteme de urgenţă" care îi permit să se îndepărteze de poziţie după ce a fost lovit.
„Conform surselor deschise raportate de KNDS la audiere, mai puţin de 10% dintre CAESAR sunt scoase din funcţiune, comparativ cu 2 până la 3 ori mai mult pentru alte arme de arhitectură comparabilă, în timp ce disponibilitatea după cinci luni de utilizare a PzH2000 şi Archer a scăzut la 32% şi, respectiv, 38%, comparativ cu disponibilitatea de peste 60% pentru CAESAR. ", se arată în document.
Raportul oferă doar cifre generale: un sistem de artilerie de 155 mm al forţelor ucrainene trage de la 60 la 90 de proiectile pe zi, atingând un maxim de 150 de proiectile zilnic. Focul este deschis mai ales la distanţe maxime, ceea ce implică necesitatea de a utiliza încărcătura completă a loviturii şi, prin urmare, o uzură mai rapidă a ţevii.
Compania franco-germană KNDS nu a realizat încă extinderea planificată a producţiei la 12 piese CAESAR pe lună. Începând cu 2025 şi mai departe, liniile ar putea produce şase piese de artilerie pe lună. Pe de altă parte, producătorul a reuşit să scurteze ciclul tehnologic de producţie de la 30 la 15 luni pe unitate.
România a optat pentru obuziere de 155 mm şenilate, chiar dacă sunt mai scumpe, şi a semnat un contract cu Hanwha Aerospace pentru furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 (SPH) Tunet şi a 36 de vehicule de realimentare cu muniţie K10 (ARV). Valoarea contractului este de aproximativ 1 miliard de dolari.
