08 iunie 2025

Raport FSB arată pericolul Chinei pentru Rusia: China vrea să exploateze slăbiciunile Rusiei după războiul din Ucraina

Florin Jipa

În public, preşedintele Vladimir Putin spune că prietenia din ce în ce mai mare a ţării sale cu China este de neclintit – o colaborare strategică militară şi economică care a intrat într-o epocă de aur, dar într-un raport al serviciului secret rusesc, FSB, se face referire la China drept Inamicul, se arată într-o anchetă a NYT.

Sursă foto: Mediafax

Într-un raport FSB, Kremlinul este avertizat că Beijingul este o ameninţare serioasă la adresa securităţii ruse. Ofiţerii săi spun că Beijingul încearcă din ce în ce mai mult să recruteze spioni ruşi şi să pună mâna pe tehnologie militară sensibilă, uneori ademenind oamenii de ştiinţă ruşi nemulţumiţi.

De asemenea, ofiţerii de informaţii se tem că academicienii chinezi pun bazele pentru a face revendicări pe teritoriul Rusiei. Şi au avertizat că agenţii de informaţii chinezi desfăşoară spionaj în Arctica folosind firme miniere şi centre de cercetare universitare ca acoperire.

Toate aceste ameninţările sunt prezentate într-un document intern de planificare F.S.B. de opt pagini, obţinut de The New York Times, care stabileşte priorităţile pentru a evita spionajul chinez. Documentul este nedatat, ridicând posibilitatea ca acesta să fie o schiţă, deşi din context pare să fi fost scris la sfârşitul anului 2023 sau începutul lui 2024.

Ares Leaks, un grup de criminalitate cibernetică, a obţinut documentul, iar publicaţia a împărtăşit raportul cu şase agenţii de informaţii occidentale, şi toate au evaluat că este autentic.

Documentul oferă cea mai detaliată imagine din culise de până acum a gândirii contrainformaţiilor ruseşti despre China. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, noua legătură a Moscovei cu Beijingul a schimbat echilibrul global de putere. Parteneriatul care se extinde rapid este una dintre cele mai importante şi mai opace relaţii din geopolitica modernă.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri S. Peskov, a refuzat să comenteze. Ministerul chinez de Externe nu a răspuns solicitărilor de comentarii asupra documentului, adaugă NYT.

Documentul rus descrie o luptă de informaţii „încordată şi în curs de dezvoltare dinamică” în umbră între cele două naţiuni prietenoase în exterior.

 

Cu trei zile înainte ca Putin să invadeze Ucraina în 2022, FSB a aprobat un nou program de contraspionaj numit „Entente-4”, se arată în document. Numele de cod, o aparentă referire la prietenia crescândă a Moscovei cu Beijingul, a dezminţit intenţia reală a iniţiativei: de a împiedica spionii chinezi să submineze interesele Rusiei.

Momentul aproape sigur nu a fost întâmplător. Rusia îşi deturna aproape toate resursele militare şi de spionaj către Ucraina, la mai mult de 7.000 de km. de graniţa cu China, şi cel mai probabil îşi făcea griji că Beijingul ar putea încerca să valorifice această distragere.

De atunci, conform documentului, F.S.B. a observat că China face exact asta. Agenţii de informaţii chinezi şi-au intensificat eforturile pentru a recruta oficiali ruşi, experţi, jurnalişti şi oameni de afaceri apropiaţi de putere la Moscova, se arată în document.

Pentru a contracara acest lucru, FSB a instruit ofiţerii săi să intercepteze „ameninţarea” şi „prevenirea transferului de informaţii strategice importante către chinezi”. Ofiţerii au primit ordin să organizeze întâlniri în persoană cu cetăţenii ruşi care lucrează îndeaproape cu China şi să-i avertizeze că Beijingul încearcă să profite de Rusia şi să obţină cercetări ştiinţifice avansate, potrivit documentului.

China efectuează poligrafe asupra agenţilor săi de îndată ce se întorc acasă, înăsprind controlul celor 20.000 de studenţi ruşi din China şi încercând să recruteze ruşi cu soţi chinezi ca potenţiali spioni, se mai arată în document.

Putin l-a curtat pe Xi de ani de zile, în mai mult de 40 de întâlniri personale şi a cimentat un parteneriat mult mai profund cu China de la invadarea Ucrainei. Cele două ţări au o sinergie economică naturală, Rusia fiind unul dintre cei mai mari producători de energie din lume, iar China cel mai mare consumator de energie din lume.

Aceasta reprezintă o provocare delicată pentru agenţii ruşi de contrainformaţii. Documentul le arată că încearcă să ţină sub control riscurile prezentate de informaţiile chineze fără a provoca „consecinţe negative pentru relaţiile bilaterale”. Ofiţerii au fost avertizaţi să evite orice „menţiune publică a serviciilor de informaţii chineze ca un potenţial inamic”.

FSB afirmă că spionii chinezi sunt activi şi în Arctica. Raportul spune că serviciile de informaţii chineze încearcă să obţină informaţii despre dezvoltarea Rusiei a Arcticii, folosind în special instituţii de învăţământ superior şi companii miniere.

Dar, în ciuda tuturor acestor vulnerabilităţi, raportul F.S.B. îi avertizează pe ofiţeri că trebuie să primească aprobarea de la cele mai înalte eşaloane ale instituţiei de securitate ruse înainte de a lua orice măsură sensibilă.

Posibila aliniere pe termen lung a două guverne autoritare, cu o populaţie combinată de aproape 1,6 miliarde de oameni şi înarmate cu aproximativ 6.500 de focoase nucleare, a stârnit îngrijorare profundă la Washington.

Unii membri ai administraţiei Trump cred că, prin contactul cu Putin, Washingtonul poate începe să desprindă Rusia de China şi să evite ceea ce secretarul de stat Marco Rubio a numit „două puteri nucleare aliniate împotriva Statelor Unite”.