31 iulie 2020

Raport: Armata Noii Zeelande ar fi minţit cu privire la victimele civile ale Operaţiei Burnham din 2010, din Afganistan

Andreea Soare

Armata Noii Zeelande ar fi indus în eroare ministerele guvernului şi opinia publică, timp de mai mulţi ani, cu privire la victimile Operaţiei Burham din Afganistan, 2010, relatează Reuters.

Sursă foto: New Zeeland Army

Operaţia Burnham, condusă de către trupele Noii Zeelande şi de forţele aliate, în Afganistan, Valea Tirgiran, între 21 şi 22 august 2010, a provocat victime civile, se arată în cartea „Hit and Run”, scrisă de Nicky Hager şi Jon Stephenson.

Timp de mai mulţi ani însă, Forţele de Apărare a Noii Zeelande au declarat că rapoartele privind numărul victimelor din rândul civililor nu aveau un fundament, însă, vineri, şeful Forţelor de Apărare, Mareşalul Kevin Short, a declarat că au existat, într-adevăr „niste erori administrative şi organizatorice”.

„Forţele de Apărare a Noii Zeelande recunosc şi regretă aceste erori”, a declarat Short, citat de Reuters.

Potrivit raportului, o fetiţă ar fi murit în urma Operaţiei Burnham. Cel puţin şapte bărbaţi au fost omorâţi, dintre care trei erau insurgenţi, existând dovezi potrivit cărora alţi doi dintre aceştia aveau legături cu grupul insurgent. Despre ultimii doi încă nu se ştie dacă erau insurgenţi sau civili.

„În timp ce nu a existat o strategie instituţională organizată care să acopere victimele civile, între 2010 şi 2017, Forţele de Apărare a Noii Zeelande au făcut o serie de declaraţii incorecte şi eronate, în sesiunile de informare către ministere şi în declaraţiile publice, deoarece acuzaţiile privind victimile civile ar fi fost investigate şi declarate ca fiind „fără fundament” sau ”nefondate”, se mai arată în raport, potrivit Reuters.