28 martie 2024

Raport: Armata britanică nu ar putea să lupte cu armata rusă mai mult de două luni

Andreea Soare

Şeful adjunct al Statului Major al Apărării, generalul locotenent Sir Rob Magowan, a spus că Marea Britanie nu ar putea să reziste într-un posibil conflict cu Rusia mai mult de două luni, scrie Daily Telegraph.

Sursă foto: Mediafax

Întrebat de Mark Francois, un fost ministru francez al apărării, dacă este adevărat că Marea Britanie nu ar putea să reziste într-un război cu armata lui Vladimir Putin pentru mai mult de câteva luni din cauza lipsei de muniţie şi a echipamentelor de rezervă, Magowan a recunoscut că este adevărat. Acesta a spus că forţele armate britanice trebuie să-şi rezolve „riscurile operaţionale” provocate de lipsa de resurse pe care ar trebui să le aibă în cazul unor posibile conflicte.

Sir Rob Magowan a clarificat faptul că, deşi Marea Britanie este pregătită pentru un „posibil război”, nu este pregătită complet pentru un conflict de lungă durată cu un inamic precum Rusia.

Declaraţiile oficialului britanic au fost făcute în contextul în care şi secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a cerut o creştere substanţială a cheltuielilor dedicate apărării, în ultimul buget, deşi a spus că nu poate aloca fonduri adiţionale. Acesta a subliniat în faţa comitetului apărării că sumele cheltuite în prezent pe muniţie nu sunt de ajuns pentru ameninţările cu care se confruntă ţara.

Shapps a continuat prin a spune că Marea Britanie trebuie să cheltuiască mai mult pe echipamente militare, în special pe sisteme integrate de apărare aeriană. Acesta a recunoscut că, într-un posibil conflict cu Rusia, UK alături de aliaţii  NATO ar putea înfrânge Rusia, însă nu şi UK singură.