29 septembrie 2018

Räkköläinen: Patria priveşte cu interes la evoluţiile locale în privinţa blindatelor şi mortierelor

Mircea Olteanu

Compania finlandeză Patria priveşte cu interes la evoluţiile din România în ceea ce priveşte domeniul vehiculelor blindate, precum şi al sistemelor de mortiere, a declarat Janne Räkköläinen, vicepreşedinte al firmei Patria, într-un interviu pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii.

Sursă foto: Mediafax

Janne Räkköläinen, vicepreşedinte al firmei Patria Vehicle Land Systems, a vorbit, într-un interviu pentru agenţia MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii, la conferinţa Armoured Vehicles Eastern Europe, despre interesul producătorului finlandez de vehicule blindate şi sisteme de mortiere pentru România şi a menţionat că firma este deschisă faţă de programe comune de achiziţii militare în regiune.

Reporter: Unde se situează România în acest moment pe harta intereselor companiei Patria?

Janne Räkköläinen: România este una dintre ţările spre care privim cu mare interes, la ceea ce se întâmplă în domeniul vehiculelor blindate, precum şi al sistemelor de mortiere, şi care ar putea fi potenţialele oportunităţi viitoare şi necesităţile viitoare ale forţelor terestre române. Desigur, ştim că s-a ajuns deja la acorduri privind cele mai recente programe, dar continuăm cu mare interes să căutăm posibilităţi de cooperare şi să vedem ce oportunităţi de afaceri există, cât şi să oferim capacităţi militarilor români.

Reporter: Care consideraţi că sunt perspectivele unui program comun de achiziţii militare care să includă mai multe state din regiune?

Janne Räkköläinen: Desigur, suntem deschişi la diverse tipuri de discuţii, avem capacitatea de a oferi o platformă pe care să o putem modifica în funcţie de necesităţile specifice ale diferitelor forţe armate, prezentând un singur pachet pentru a aduce beneficii economice sporite.

Reporter: Aveţi cunoştinţă despre astfel de discuţii în regiune?

Janne Räkköläinen: Acestea sunt, în general, discuţii de la caz la caz.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la Fondul European de Apărare şi noile politici ale UE în domeniul securităţii? Ce oportunităţi oferă aceste politici industriei europene de apărare?

Janne Räkköläinen: Compania Patria a fost foarte activă în diferite programe lansate de UE, cât şi de agenţia de apărare a Uniunii Europene, şi în viitor şi în potenţialele programe ale EDF (Fondului European de Apărare, n.red). Este un factor foarte important că industria şi diverse naţiuni vor lucra împreună şi vor stabili programele, vor stabili necesităţile viitoare. Este totodată benefic pentru toate naţiunile că vor conlucra cu industria şi practic vor realiza noi progrese cu finanţare de la UE.