16 februarie 2021

Radu Muşetescu: România se află într-o conjunctură economică nefavorabilă

Andreea Soare

Profesorul universitar şi colaborator al Monitorului Apărării şi Securităţii Radu Muşetescu a afirmat, în cadrul conferinţei MAS „Cum răspundem la crizele de securitate naţională”, organizată în format online, pe 16 februarie, că România se află, alături de alte state europene, într-o conjunctură economică nefavorabilă.

Sursă foto: Mediafax

„Într-adevăr, toţi indicatorii macroeconomici şi de altă  natură certifică faptul că România, ca şi toate ţările europene şi, bineînţeles, nu numai, trece printr-o conjunctură economică nefavorabilă. (...) Dacă pe dimensiunea sanitară, elementele pozitive sunt deja la orizont – avem vaccinuri, s-a început o campanie de vaccinare, prin urmare, în România, pe un orizont de câteva luni, problema sanitară va fi ţinută sub control – pe partea economică, însă, percepţia mea este că suntem în ochiul furtunii, adică lucrurile nu au intrat încă în faza a doua, de ieşire din criză”, a declarat profesorul Muşetescu. Potrivit acestuia, momentul de tensiune economică va fi cel în care măsurile de interdicţie, impuse pentru controlarea pandemiei, vor fi ridicate.

Tododată, potrivit profesorului Muşetescu, vom cunoaşte o repoziţionare a economiei şi a factorului de producţie la o nouă realitate: „Crizele sunt, paradoxal, momente de însănătoşire. Avem un şoc  - şocul sanitar – iar în perioada crizei economice – care, în opinia mea, se întâmplă şi se va întâmpla în perioada următoare – vom avea o repoziţionare a economiei, a structurii de producţie şi a factorilor de producţie la o nouă realitate. Este un proces pe care nu îl poţi evita şi este un proces pe care, ca orice guvern din această lume, încerci, cumva, să îl transformi într-o aterizare controlată”, a mai punctat acesta.

Radu Muşetescu: România nu este o ţară dezvoltată

Făcând referire la rapoartele care indică faptul că România s-a „descurcat” bine, a „supra-performat” acesta a subliniat că, totuşi, vorbim despre o economie care nu este dezvoltată: „Atenţie, să fim clari, a supraperformat (n.n. economia românească) şi datorită unei anumite lipse de dezvoltare, adică nu am fost o economie dezvoltată, o economie cu un sector al serviciilor care, în timpuri normale, creează o valoare adăugată spectaculoasă care să ne permită nouă să fim prosperi (...). România nu este o ţară dezvoltată. România are încă nişte carenţe şi o lipsă de investiţii străine directe, de investiţii autohtone care o face să fie lipsită de productivitate”, a declarat Muşetescu.

Radu Muşetescu este profesor universitar la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE, din anul 1999. Este unul dintre contribuitorii activi în spaţiul mediatic românesc, ca expert în dimensiunea economică a securităţii naţionale şi în relaţiile firme-guverne în politica internaţională.