28 septembrie 2023

Rachetă prăbuşită în lacul Hârbovăţ din Republica Moldova. Specialiştii MAI au detonat componenta cu explozibil a rachetei

Andreea Soare

În urmă cu câteva minute specialiştii Bombteh ai poliţiei naţionale au detonat cu succes componenta cu explozibil a rachetei prăbuşite în lacul Hârbovăţ, raionul Anenii Noi, anunţă MAI Republica Moldova.

Sursă foto: MAI Moldova

„Pentru ca intervenţia să fie operată în siguranţă specialiştii hidrotehnici au evacuat apa din lacul Hârbovăţ. Echipa de pirotehnicieni a Poliţiei naţionale a analizat situaţia operaţională timp de mai multe ore pentru a identifica soluţia optimă de înlăturare/detonare a explozibilului, care se găsea pe fundul lacului”, se anunţă în comunicat.

„Întrucât localnicii din Hârbovăţ au anunţat autorităţile că în lacul din apropiere au observat unele componente care puteau proveni de la o rachetă, care este posibil să se fi prăbuşit în acea zonă, Ministerul Afacerilor Interne a întreprins măsuri speciale de protecţie a lacului Hârbovăţ, urmare a resturilor de rachetă descoperite în urmă cu o zi, existând suspiciuni că pe fundul lacului ar putea să fie şi componenta cu explozibil a rachetei prăbuşite”, precizează reprezentanţii MAI.

„Autorităţile au confirmat că resturile provin de la o rachetă aeriană, urmând ca specialiştii să identifice tipul şi provenienţa fabricaţiei acesteia. Precizăm că nu a existat niciun pericol pentru populaţie, zona fiind izolată iar primele locuinţe se află la o distanţă de 1 kilometru faţă de zona de pericol”, conchid aceştia.