29 august 2023

Putin se teme de Prigojin şi după moartea acestuia. A ordonat măsuri dure de securitate la cimitirul unde are loc înmormântarea mercenarilor Wagner

Florin Jipa

Putin a ordonat serviciilor secrete ruseşti să se pregătească pentru ameninţarea unei noi insurgenţe militare, în timp ce se pregătesc funeraliile pentru comandanţi Wagner ucişi în avionul prăbuşit pe 23 august, arată Moscow Times.

Sursă foto: Captură video

Conform presei ruse, astăzi vor fi înmormântaţi şase dintre mercenarii Wagner aflaţi la bordul avionului, urmând ca Evgheni Prigojin să fie înhumat pe 30 august, dar nu sunt încă informaţii oficiale disponibile, nici de la Kremlin, nici de la familia lui Prigojin. Chiar dacă printre ordinele şi medaliile primite de Prigojin se numără şi „Erou al Rusiei”, care-i dă dreptul la funeralii de stat şi o gardă de onoare militară, nu se ştie încă dacă Kremlinul va autoriza aşa ceva, după rebeliunea armată a şefului Wagner, ştiindu-se de disputa acestuia cu şefii armatei.

Au existat semne că o operaţiune de securitate în masă a fost pusă în aplicare la cimitirul Serafimovsky din Sankt Petersburg, fiind instalate inclusiv detectoare de metale, unde funeraliile discrete a unor mercenari Wagner au început astăzi, arată sursa citată.

Putin a fost speriat de revolta anterioară a lui Prigojin, când tancurile mercenarilor Wagner s-au apropiat la 200 km de Moscova, iar agenţiile sale de informaţii au primit ordin să oprească orice nou miting Wagner care s-ar putea transforma într-un nou marş spre Moscova.

Preşedintele Lukaşenko este parte a acestui plan, deoarece încearcă să reţină în Belarus cât mai mulţi mercenari Wagneri, pentru a-i împiedica să ia parte la funeralii, mai spun surse media din Rusia.

Autorităţile ruse au declarat, duminică, că testele genetice confirmă că şeful Wagner, Evgheni Prigojin, s-a numărat printre cele 10 persoane ucise în accidentul aviatic,

Chiar dacă cutia neagră şi resturile avionului au fost recuperate de mai multe zile, anchetatorii ruşi nu au declarat nimic despre cauza prăbuşirii avionului şi se speculează că o explozie a avut loc la bordul aeronavei.