17 iulie 2018

Putin: Rusia este pregătită să prelungească acordul privind limitarea arsenalului strategic ofensiv, care ar urma să expire în curând

Mircea Olteanu

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că în cadrul întrevederii de la Helsinki cu omologul său american, Donald Trump, l-a asigurat că Moscova este pregătită să prelungească Noul Tratatul START, un acord privind limitarea arsenalului strategic ofensiv, care ar urma să expire în 2021.

Sursă foto: Mediafax

Liderul rus a mai declarat într-un interviu pentru postul Fox News, citat de agenţia Tass, că Moscova are însă unele îndoieli în legătură cu modul în care Statele Unite respectă termenii înţelegerii.

"Noul Tratat START va expira în 2021", a declarat Putin, continuând: "L-am asigurat pe preşedintele Trump că Rusia este pregătită să extindă tratatul, să-l prelungească, însă mai întâi trebuie să cădem de acord asupra unor detalii".

"Avem unele întrebări pentru partenerii noştri americani (...) Credem că nu se conformează în totalitate tratatului, însă este treaba experţilor să decidă asta", a adăugat liderul de la Kremlin.

Tratatul dintre SUA şi Rusia privind Măsurile pentru o Reducere şi Limitare Suplimentară a Armamentului Strategic Ofensiv (Noul Tratat START) a intrat în vigoare pe data de 5 februarie 2011. Acordul limitează numărul de focoase nucleare disponibile fiecărei ţări semnatare la cel mult 1.550.

Potrivit datelor oficiale, pe data de 5 februarie a acestui an, Statele Unite aveau 1.350 de focoase nucleare, în timp ce Rusia avea 1.444 de astfel de dispozitive.