24 februarie 2024

Putin omoară de doi ani Rusia şi Ucraina: pierderile depăşesc 500.000 militari în ambele tabere

Florin Jipa

Putin omoară de doi ani Rusia şi Ucraina: pierderile depăşesc 500.000 militari în ambele tabere. Conform ONU, peste 10.500 de civili au murit, majoritatea vorbitori de limba rusă. Localităţile de pe linia frontului sunt distruse complet. Ucraina a doborât al doilea avion rusesc A-50, Marea Britanie promite Kievului muniţie de 300 milioane euro.

Sursă foto: SMG Ucraina

Peste 500 de mii sunt pierderile militare în agresiunea declanşată de Putin asupra Ucrainei, cei mai mulţi, aproximativ 300.000, fiind de partea ruşilor. Conform mai multor surse de informaţii occidentale, peste 60.000 de militari ruşi şi-au pierdut viaţa şi alţi 250.000 au fost răniţi. De asemenea, ONU a înregistrat 10.582 de decese civile în Ucraina şi aproape 20.000 de răniţi, conform Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina.

Astăzi, Kievul a anunţat că a doborât 12 drone şi 2 rachete, dar şi al doilea avion rusesc de avertizare timpurie A-50, în timp ce Marea Britanie a anunţat un ajutor de 300 milioane de euro în muniţie de artilerie. Conform Forţelor Aeriene ucrainene, Rusia mai are un singur avion de tip AWACS.

Totodată, astăzi Rusia serbează Ziua Apărătorului Patriei şi am văzut că la televiziunile de stat se vorbeşte de zeci de mii de morţi în războiul din Ucraina numit de propaganda Kremlinului „operaţiune militară specială”. Rusia a cheltuit deja peste 210 miliarde dolari pentru a susţine războiul, conform estimărilor occidentale, dar cele mai mari pierderi sunt cele umane şi materiale: 300.000 militari, peste 3.000 tancuri, 10.000 de transportoare blindate şi maşini de luptă a infanteriei, 20 la sută din Flota rusă la Marea Neagră, inclusiv comandamentul de la Sevastopol, cu tot cu ofiţerii de stat major.

Este un război devastator, care a intrat în al treilea an, după ce în ultimele 12 luni ambele tabere au susţinut acţiuni ofensive fără succese notabile. Asistăm la o îngheţare a frontului şi transformarea într-un război de uzură. Ambele tabere sunt dispuse să continue pe o perioadă nedeterminată, în ciuda lipsurilor. Ucraina primeşte ajutor din Occident, în timp ce efortul Rusiei este susţinut cu arme şi muniţii de Coreea de Nord şi Iran şi financiar şi economic de China şi India.

Între timp, restul lumii, şi în special Europa, trage concluzii din acest război şi îşi ajustează planurile de apărare şi înarmare cu accent pe drone şi refacerea stocului de rachete şi lovituri de artilerie.