13 mai 2022

Putin îl suspendă pe şeful Statului Major General, conform unui oficial ucrainean

Florin Jipa

Şeful Statului Major General rus, generalul Valery Gerasimov, a fost suspendat de Vladimir Putin din cauza eşecurilor în războiul din Ucraina, conform unui înalt oficial ucrainean, arată The Independent şi The Mirror.

Sursă foto: Mediafax

Oleksiy Arestovych, consilier militar al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „informaţiile preliminare" sugerează că generalul Gherasimov a fost înlăturat din funcţie, în timp ce Vladimir Putin şi cercul său interior evaluează dacă ar trebui să i se permită să continue să conducă forţele armate ale ţării, după ce acesta nu a reuşit să obţină o victorie în regiunea Donbas.

S-a vehiculat şi informaţia că generalul Gerasimov ar fi fost rănit la picior în Ucraina, în regiunea Izium, chiar înainte de paradă, în timpul unui atac cu artileria asupra unui punct de comandă rus. Generalul s-ar fi aflat acolo tocmai pentru a impulsiona ofensiva armatei ruse.

De altfel, primele zvonuri despre „dispariţia” generalului Valery Gerasimov au fost după parada din 9 Mai, când acesta nu a fost văzut printre participanţi.

Nu există nicio confirmare oficială a demiterii şefului Armatei ruse, deşi speculaţiile cu privire la o epurare a comandanţilor militari de rang înalt au crescut, odată cu pierderile tot mai mari ale armatei ruse în Ucraina.