12 septembrie 2022

Putin îl schimbă pe comandantul trupelor invadatoare din Ucraina, la doar 16 zile de la numire

Florin Jipa

Putin a schimbat un general, comandant al trupelor invadatoare din Ucraina, la doar 16 zile de la numire, din cauza dezastrului militar din Harkov, conform Independent.

Sursă foto: Twitter

Generalul-locotenent Roman Berdnikov fusese numit comandant al Districtului Militar Vest pe 26 august, când l-a înlocuit pe generalul-locotenent Sychecvy.

Înainte, Berdnikov s-a făcut remarcat în războiul din Siria, unde a condus forţele militare ruse, dar a şi fost acuzat de folosirea armelor chimice împotriva unor grupuri de luptători contra regimului Assad.

Conform Direcţiei Informaţii Militare din Armata Ucrainei, generalul-locotenent Aleksandr Lapin, împreună cu parte din statul lui major, va înlocui comanda Districtului Militar de Vest.

Succesul contraofensivei ucrainene i-a forţat pe generalii ruşi să retragă trupele din regiunea Harkov, la est de râul Oskil. Conform Statului Major General al Armatei Ucrainei, mari unităţi ruseşti au fost dezintegrate, printre care şi renumita Brigadă 810 Infanterie Marină, cu sediul la Sevastopol, care ar fi pierdut 85% din personal. Militarii ucrainei declară, de asemenea, că Rusia devine principalul furnizor de echipamente militare şi muniţii, după ce multe blindate şi depozite au fost capturate.