14 septembrie 2021

Putin critică prezenţa forţelor străine în Siria, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele Bashar al-Assad

Andreea Soare

Trupele străine dislocate în Siria fără o aprobare a ONU sunt un obstacol în consolidarea ţării, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele sirian, Bashar al-Assad, luni, scrie Reuters.

Sursă foto: Twitter

Kremlinul a anunţat că aceste comentarii au fost făcute în cadrul întâlnirii oficiale dintre cei doi preşedinţi, din Moscova, după ce Putin l-a felicitat pe Assad pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din Siria.

„Teroriştii au provocat multe pagube, iar guvernul sirian, condus de către tine (n.r. Bashar al-Assad), controlează 90% din teritorii”, a declarat Putin. Assad a fost ultima dată în Moscova în 2015.

Bashar al-Assad  i-a mulţumit lui Putin pentru ajutorul umanitar oferit Siriei şi pentru eforturile de combatere a terorismului. Preşedintele sirian a criticat sancţiunile impuse Siriei de către anumite ţări, numindu-le „ilegale”.

Războiul Civil din Siria a început în 2011 şi a provocat de-a lungul timpului moartea a 380.000 de oameni. 

În martie 2011, mai mulţi oameni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva corupţiei, lipsei locurilor de muncă şi a lipsei libertăţii politice sub preşedintele Bashar al-Assad, care se afla la putere din 2000, când fostul preşedinte sirian, Hafez al-Assad (tatăl lui Bashar), a murit.  Întrucât guvernul sirian a folosit forţa pentru a controla mulţimile aflate în stradă, protestele s-au intensificat. Susţinătorii opoziţiei s-au înarmat pentru a se apăra, preşedintele Assad promiţând că va elimina ceea ce el numea „terorism susţinut de alte state”. Prin urmare, protestele s-au intensificat transformându-se într-un război civil.

Sute de grupuri rebele au apărut peste noapte şi nu a durat mult până au început luptele între susţinătorii lui Assad şi cei care doreau să îl înlăture de la putere.

Mai multe state au intervenit, în timp, în acest conflict, prin finanţare, arme şi luptători, atrăgând şi implicarea grupurilor teroriste precum Statul Islamic sau al-Qaeda. Printre ţările care s-au implicat în conflictul din Siria –mai mult sau mai puţin explicit – se numără Rusia, Iranul, SUA, UK, Franţa, Turcia, Arabia Saudită şi Israel.

Preşedintele Putin l-a susţinut pe Assad să recupereze aproape toate teritoriile pierdute în faţa rebelilor care au încercat să îl înlăture de la putere în timpul războiului civil.