30 noiembrie 2021

Putin avertizează NATO: Ucraina este o linie roşie şi va declanşa un răspuns puternic

Florin Jipa

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat, marţi, NATO împotriva desfăşurării de trupe şi echipamente militare în Ucraina, declarând că Ucraina reprezintă o linie roşie pentru Rusia şi va declanşa un răspuns puternic.

Sursă foto: Twitter

Intervenţia a fost făcută la îngrijorările Vestului cu privire la dislocarea a peste 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina, în cadrul unui forum online privind investiţiile.

Conform lui Putin, desfăşurarea sistemelor de rachete în Ucraina ar putea lovi principalele centre de comandă ale Rusiei în câteva minute.

„Urgenţa unor astfel de ameninţări reprezintă o linie roşie pentru noi,” a declarat Putin. „Sper ca responsabilitatea pentru ţările lor şi comunitatea globală va prevala până la final.”

Nu este prima dată când Putin critică ajutorul militar oferit Ucrainei de ţările membre NATO. Marea Britanie a fost ultima ţară care s-a hotărât să vândă Ucrainei sisteme de rachete şi nave militare, după dronele înarmate din Turcia şi rachetele antitanc americane.

Este a doua oară anul acesta când Putin ameninţă invadarea Ucrainei şi dislocă peste 100.000 de militari la graniţă în poziţii ofensive.

De asemenea, Vladimir Putin a ameninţat şi cu rachetele hipersonice ce pot lovi orice ţară din Europa şi a specificat că la începutul anului 2022 sistemele Zircon vor dota navele ruseşti.

Totodată, Putin a criticat şi exerciţiile NATO desfăşurate în apropierea graniţelor ruseşti, dând exemplu bombardierele militare strategice.

A devenit ceva comun pentru preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, să critice acţiunile NATO de la graniţa cu Rusia, declarând că Alianţa a înconjurat Federaţia Rusă.

În fapt, sunt mesaje care prind la publicul intern, chiar dacă o simplă privire pe o hartă, sau o cercetare rapidă ne-ar da o altă perspectivă. Din cei 20.000 de kilometri de graniţă terestră ai Federaţiei Rusiei, doar 1/16, puţin peste 1.000 de kilometri, mai exact 1.215 km, sunt la graniţa cu ţări NATO.

Pe de altă parte, Rusia a ocupat teritorii şi are militari în Moldova, Georgia şi Ucraina, fără consimţământul acestor state, în timp ce NATO are doar o misiune în afara graniţelor statelor componente, în Kosovo.