Putin antrenează SPETSNAZ înaintea întâlnirii cu Trump
Daniel IlieÎn timp ce oficialii făceau ultimele pregătiri pentru Summit-ul NATO 2018, forţele pentru operaţii speciale ale Federaţiei Ruse SPETSNAZ simulau un raid de neutralizare a unor ţinte strategice în spatele liniilor inamice, pe insula Gogland din estul Mării Baltice.

În timp ce lumea occidentală făcea ultimile pregătiri pentru summit-ul 2018 al NATO, pe site-ul de ştiri „Liveuamap” apăreau informaţii despre forţele ruseşti de operaţii speciale SPETSNAZ ale Districtului Militar de Vest care efectuau exerciţii de infiltrare, prin paraşutare, într-un teren necunoscut şi neamenajat pe insula Gogland (în limba rusă, sau Suursaari în limba finlandeză), teritoriu al Federaţiei Ruse din Golful finlandez, în estul Mării Baltice. La fel ca Insula Şerpilor din Marea Neagră, insula are o importanţă strategică-militară şi economică, este populată de câteva zeci de locuitori şi este caracterizată de un teren stâncos şi frământat.
Militarii au fost infiltraţi prin paraşutare de la o înălţime de 2500 metri (nu foarte mare, probabil determinată de caracteristicile de zbor ale aeronavei - tip Mi-8AMTSH, de concepţia aprobată a exerciţiului, sau/ şi de condiţiile de stare a vremii), cu paraşute de înaltă performanţă tip aripă (vezi sistemul de paraşute pentru misiuni speciale ARBALET-2), părăsirea bordului aeronavei având loc la o distanţă de 3 km de raionul de aterizare.
Conform procedurilor, operatorii au zburat pe traiect folosind echipamente de navigaţie prin satelit, după aterizare au strâns de urgenţă paraşutele, le-au ascuns, şi-au ajustat echipamentul şi armamentul individual, regrupat, după caz şi au trecut la executarea misiunilor de neutralizare a unor ţinte strategice. Angajarea şi neutralizarea ţintelor, cu siguranţă, au presupus o abordare directă şi cinetică a operaţiilor speciale, ce a implicat letalitatea şi precizia execuţiei, cu efect imediat şi strategic.
Ulterior îndeplinirii cu succes a misiunilor, operatorii SPETSNAZ au fost extraşi pe calea aerului. Este un exemplu de cum un război, de data aceasta convenţional, ar putea fi declanşat.
Sursa citată menţiona că numărul paraşutărilor executate de detaşamentul de FOS, pe timpul exerciţiului, a depăşit 100. Mai mult, se pare că operatorii au fost paraşutaţi într-o zonă necunoscută acestora şi neamenajată din timp, tocmai pentru a replica, cumva, cât mai fidel, condiţiile reale de luptă şi a testa capacitatea acestora de a executa misiuni în spatele liniilor inamic, fără a beneficia de sprijin de la sol. Aceste lucruri ne arată cât de multă importanţă acordă decidenţii militari ruşi procesului de instruire a militarilor ruşi de forţe pentru operaţii speciale, încercând să identifice şi să aloce resursele necesare acestui proces.
Chiar dacă este destul de dificil, sau aproape imposibil ca astfel de acţiuni în spatele teritoriului inamic să decurgă aşa, fără incidente, iar militarii să poată fi recuperaţi pe calea aerului fără rezistenţă din partea inamicului, simplul fapt că strategii ruşi utilizează astfel de scenarii când testează performanţa şi eficienţa utilizării în luptă a FOS ne demonstrează, încă o dată, cât de important este să ai la dispoziţie capabilităţi flexibile, modulare, extrem de bine instruite şi echipate corespunzător care, cu resurse limitate, să obţină efecte de o importanţă strategică.
Într-un articol publicat de Tyler Rogoway pe site-ul TheDrive, la data de 10 iule 2018, (http://www.thedrive.com/the-war-zone/22075/russia-executes-mock-special-operations-raid-on-remote-island-off-finland )se menţiona că este un lucru obişnuit ca Rusia să folosească pentru descurajarea SUA şi a aliaţilor, exerciţii inopinate care implică forţe militare importante pe graniţa de vest a Federaţiei Ruse şi folosirea de tactici de război electronic care pot scoate din funcţiune, perturba, sau bruia sistemele de poziţionare globală şi telefoanele soldaţilor NATO. Aceste acţiuni sunt completate cu acţiuni de şicanare, în zbor, a avioanelor de recunoaştere aliate, dar şi a altor obiective de supraveghere strategică.
Astfel de acţiuni, de altfel, sunt experimentate periodic şi de ţările aliate din Regiunea Extinsă a Mării Negre.
Aşa cum remarca autorul articolului, exerciţiile fără precedent ale trupelor SPETSNAZ din ziua premergătoare Summit-ului NATO 2018, din insula Gogland, nu au fost de bun augur pentru că, de fapt, au demonstrat cum un război ar putea începe în regiune. Trupe de comando (FOS) care se infiltrează la graniţa teritoriilor statelor vecine cu misiunea de a ataca şi arunca în aer, sau distruge facilităţi de avertizare timpurie, reţele de comunicaţii şi alte elemente cheie ale infrastructurii critice, premergător declanşării unor operaţii militare de mare amploare. În jargonul de specialitate (sic!) aceste acţiuni sunt cunoscute ca ”plesnirea între felinare a inamicului”.
Şi, potrivit autorului, asta este exact ceea ce au simulat forţele pentru operaţii speciale ale Federaţiei Ruse, SPETSNAZ, înaintea începerii Summitului NATO 2018.
