02 decembrie 2023

Putin a semnat un decret prin care cere creşterea numărului militarilor ruşi cu 15%. Criticii Kremlinului vorbesc despre o nouă mobilizare

Andreea Soare

Preşedintele Vladimir Putin a semnat ieri un decret – care a şi intrat imediat în vigoare – în care cere creşterea numărului militarilor cu 15%, din cauza „ameninţărilor la adresa ţării, ca urmare a operaţiunii militare speciale din Ucraina, şi a extinderii NATO”.

Sursă foto: Profimedia

Ideea unei noi mobilizări a devenit destul de nepopulară în Rusia, iar preşedintele Putin nu îşi doreşte, probabil, să-şi supere electoratul înainte de alegerile de anul viitor. Aşadar, de data aceasta, Kremlinul susţine că îşi va atinge obiectivul de a creşte numărul militarilor cu 15%, mai precis,  cu 170.000 de militari, prin atragerea şi convingerea acestora să se înscrie în armată.

Guvernul vorbeşte despre oferirea unor recompense financiare atractive, în special ruşilor din regiunile îndepărtate. Decretul semnat ieri şi intrat imediat în vigoare ar aduce numărul total al personalului militar rusesc la 2,2 milioane de persoane, inclusiv 1,3 milioane de militari. Aceasta ar fi a doua creştere substanţială a numărului trupelor ruseşti, după ce, în 2018, a crescut cu 137.000 de militari.

Criticii Kremlinului vorbesc despre faptul că noul decret ascunde intenţiile unei noi mobilizări, întrucât Rusia rămâne fără militari pe care să îi trimită în Ucraina, pe front.  Deşi în Rusia bărbaţii cu vârste între 18 şi 27 de ani trebuie să facă un an de armată, mulţi dintre aceştia evită înscrierea prin motivaţii medicale sau educaţionale. În special, bărbaţii din Moscova şi din oraşele ruseşti mari evită recrutarea. De aceea, anul acesta, Kremlinul a crescut vârsta de încadrare de la 18 la 30 de ani. Aceasta schimbare intră în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Rusia se confruntă cu mai multe probleme pe frontul din Ucraina, însă cea mai mare rămâne lipsa trupelor. Deşi anterior invaziei Rusia considera că numărul militarilor săi este suficient, calculele i-au fost date peste cap de rezistenţa ucrainenilor.

Armata rusă a confirmat până acum doar 6.000 de militari morţi în războiul din Ucraina. Ucrainenii susţin că ruşii au pierdut 328.000 de militari, iar în Occident există mai multe păreri. UK, de exemplu, crede că numărul ar fi undeva între 150.000 şi 190.000 de pierderi. Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit în urmă cu câteva zile despre pierderi care ajung la 300.000 de oameni de partea rusească.