16 mai 2019

Puterea şi opoziţia din Venezuela au purtat o serie de discuţii cu privire la un eventual acord la Oslo

Andrei Vacaru

Reprezentanţi ai regimului de la Caracas şi ai opoziţiei au purtat o serie de discuţii săptămâna aceasta în capitala Norvegiei, Oslo, într-o încercare de a pune capăt crizei politice din ţara sud-americană, potrivit unor surse politice citate de France 24.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit postului public de televiziune din Norvegia, NRK, întâlnirile s-au desfăşurat pe parcursul mai multor zile, iar locul în care s-au purtat discuţiile a fost ţinut secret. Aceeaşi sursă informează că aceasta este cea de-a doua rundă de negocieri dintre cele două părţi, după o altă serie de discuţii purtată în Cuba.

„Nu putem nici să confirmăm, nici să infirmăm implicarea Norvegiei în procese de pace”, a declarat Ane Haavardsdatter Lunde, o purtătoare de cuvânt a Ministerului norvegian de Exterme.

Mai multe publicaţii din America de Sud, precum ALnavio, confirmă informaţiile. Potrivit unor surse, Administraţia Maduro a fost reprezentată în cadrul negocierilor de ministrul Comunicaţiilor, Jorge Rodriguez şi de guvernatorul provinciei Miranda, Hector Rodriguez, în timp ce din partea opoziţiei au participat fostul deputat Gerardo Blyde, fostul ministru Fernando Martinez Mottola şi vicepreşedintele Parlamentului de la Caracas, Stalin Gonzalez.

Potrivit France 24, mai multe informaţii oficiale par să confirme informaţiile privind negocierile. Preşedintele Nicolas Maduro a anunţat recent că Jorge Rodriguez „este în străinătate, într-o misiune importantă”.

Între timp, Juan Guaido a scris pe Twitter că „Grupul de contact, Canada, Marea Britanie, Norvegia, Grupul de la Lima, dar şi alte iniţiative ne ajută să găsim o soluţie la această criză”.

Venezuela se află într-o criză politică din luna ianuarie, când Juan Guaido s-a proclamat preşedinte interimar, într-o încercare de a-l îndepărta de la putere pe preşedintele Nicolas Maduro.