29 august 2018

Purtătorul de cuvânt al guvernului din Myanmar respinge raportul ONU privind genocidul

Marinela Sarbu

Un purtător de cuvânt al guvernului din Myanmar a respins miercuri un raport al anchetatorilor ONU, care au cerut ca generalii superiori să fie urmăriţi penal pentru genocid, spunând că reprezentanţii comunităţii internaţionale fac "afirmaţii false", relatează Reuters.

Comentariile sale au venit la o zi după raportul ONU, care a marcat prima dată când organizaţia a cerut în mod explicit funcţionarilor din Myanmar să facă faţă unor acuzaţii de genocid în urma unor represalii brutale împotriva musulmanilor Rohingya, anul trecut.

"Poziţia noastră este clară şi vreau să spun clar că nu acceptăm nicio rezoluţie a Consiliului pentru Drepturile Omului", a declarat Zaw Htay, purtătorul de cuvânt al guvernului principal, într-un interviu publicat în presa de stat.

Myanmar nu a permis anchetatorilor ONU să intre în ţară, a spus el: "De aceea nu suntem de acord şi nu acceptăm nicio rezoluţie adoptată de Consiliul pentru Drepturile Omului".

Acesta a adăugat că ţara are "toleranţă zero faţă de orice încălcare a drepturilor omului" şi a înfiinţat o comisie de anchetă pentru a răspunde "afirmaţiilor false" făcute de ONU şi de "alte comunităţi internaţionale".

Autorităţile au creat la începutul acestui an un grup format din doi membri locali şi doi membri internaţionali, diplomatul filipinez Rosario Manalo şi Kenzo Oshima, fostul ambasador al Japoniei la ONU, pentru a investiga abuzurile cu privire la drepturile omului.

Myanmar a negat majoritatea afirmaţiilor, spunând că armata a răspuns unei ameninţări venite din partea militanţilor Rohingya, care au atacat posturile de poliţie din statul Rakhine de Vest.