08 decembrie 2018

Proteste la Bruxelles: Poliţiştii au dispersat c\teva sute de protestatari antiguvernamentali

Mircea Olteanu

Poliţia belgiană a folosit, sâmbătă, gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa câteva sute de protestatari violenţi strânşi în apropiere de sediul Guvernului şi cel al Parlamentului de la Bruxelles, informează agenţia The Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

Protestatarii, care cer demisia premierului belgian Charles Michel, au aruncat cu pietre, petarde şi alte obiecte spre forţele de ordine şi au distrus semne de circulaţie şi semafoare.

Ilse Van de Keere, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei din Bruxelles, a declarat că aproximativ 400 de protestatari manifestează în apropierea sediului Guvernului Belgiei.

Aproximativ 100 de persoane au fost reţinute, multe având asupra lor obiecte considerate drept periculoase, cum ar fi materiale pirotehnice.

Protestatarii scandează sloganuri ca "Macron, Michel, demisia!"

Incidente violente s-au produs şi în apropierea sediului Parlamentului european de la Bruxelles.

Aproximativ 60 de persoane au fost arestate după proteste violente inspirate de mişcarea "Vestelor Galbene" care au avut loc vineri la Bruxelles, în cursul cărora două maşini de poliţie au fost incendiate.

Mişcarea "Vestelor Galbene" din Franţa, care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi şi erodarea nivelului de trai, a inspirat proteste antiguvernamentale şi în Belgia şi Olanda, deşi niciuna din cele două ţări nu a propus majorarea taxelor pentru carburanţi - scânteia care a provocat amplele manifestaţii de la Paris şi din alte oraşe franceze.

În jur de 100 de olandezi protestează paşnic şi în faţa Parlamentului de la Haga, iar la Amsterdam au fost reţinuţi doi protestatari.