27 noiembrie 2018

Proteste în Tunisia faţă de prezenţa prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman

Mihai Draghici

Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, a fost întâmpinat cu proteste în cursul unei vizite în Tunisia, din cauza presupusei implicări în asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, informează cotidianul The Guardian.

Aproximativ 200 de persoane au protestat la sosirea prinţului Mohammed bin Salman, denunţând asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi în Consulatul saudit din oraşul turc Istanbul.

Mohammed bin Salman se află în Tunisia pentru o întrevedere cu preşedintele Beji Caid Essebsi.

Jamal Khashoggi a dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al MI6.

Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot. Preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut clarificări din partea Arabiei Saudite în acest caz.