Protestatarii din Hong Kong au învins. Şefa Executivului a anunţat că „proiectul privind extrădările este mort”
Andrei VacaruŞefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a declarat marţi că proiectul de lege privind extrădările, care a generat cele mai mari proteste din ultimele decenii din fosta colonie britanică, „este mort”, admiţând că iniţiativa Guvernului în acest sens a fost „un eşec total”, potrivit Reuters.
Cu toate că a anunţat la jumătatea lunii iunie că acest proiect a fost suspendat, Carrie Lam a declarat marţi că „încă există temeri cu privire la sinceritatea Guvernului şi există încă temeri cu privire la faptul că procesul de adoptare a proiectului ar putea fi reluat în Consiliul Legislativ”.
„Deci, vreau să reiterez, nu există un astfel de plan, proiectul este mort”, a adăugat Lam în cadrul unei conferinţe de presă.
Hong Kong leader Carrie Lam says extradition bill that sparked protests 'is dead' https://t.co/A7MgXNDgdb
— China Kennedy (@ChinaKennedy) July 9, 2019
Anunţul acesteia vine după ce zeci de mii de persoane au participat duminică la o nouă manifestaţie faţă de proiectul de lege referitor la extrădări, dar şi faţă de activitatea Guvernului.
#China slams EU, UK, and US over ‘gross interference’ in #HongKong protestshttps://t.co/pFp23A7ShO pic.twitter.com/l6sy0ZO330
— RT (@RT_com) July 2, 2019
Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate iniţial de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului local susţinut de Beijing.
Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.