18 august 2019

Protest PAŞNIC la Hong Kong: Activiştii pro-democraţie încearcă să recâştige sprijinul populaţiei FOTO, VIDEO

Mircea Olteanu

Peste 100.000 de manifestanţi pro-democraţie participă duminică la un protest paşnic la Hong Kong, în contextul înăspririi avertismentelor din partea autorităţilor de la Beijing, informează postul BBC News.

Sursă foto: Mediafax

În ultimele zece săptămâni de la startul valului de proteste, între activiştii pro-democraţie şi forţele de ordine s-au înregistrat numeroase incidente violente, însă manifestaţiile din acest weekend au fost până în acest moment paşnice.

Autorităţile au refuzat organizatorilor să permită un marş al protestatarilor prin oraş, însă a fost permisă o manifestaţie în Parcul Victoria.

În pofida ploii torenţiale, zeci de mii de oameni s-au strâns în Parcul Victoria, dar ca urmare a numărului mare de oameni, protestatarii s-au răspândit şi pe arterele majore din jurul parcului.

După o serie de violenţe în ultimele săptămâni, activiştii pro-democraţie au depus eforturi să recâştige sprijinul populaţiei pentru reformele democratice prin organizarea de mitinguri paşnice.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Protestele din Hong Kong prezintă "indicii privind terorism", a acuzat Administraţia de la Beijing, intensificând criticile la adresa manifestaţiilor prodemocraţie. "Demonstraţiile radicale din Hong Kong au devenit frecvent extrem de periculoase, înregistrându-se atacuri la adresa poliţiei, lucru care constituie o infracţiune gravă şi conţine indicii privind terorism", a declarat Yang Guang, purtătorul de cuvânt al Departamentului chinez pentru Afacerile provinciilor Hong Kong şi Macao. Săptămâna trecută, Yang Guang i-a avertizat pe organizatorii protestelor in Hong Kong "să nu se joace cu focul".

Recent, preşedintele SUA, Donald Trump, a catalogat protestele din Hong Kong «revolte violente», sugerând că autorităţile din China ar avea dreptul de a gestiona cum vor situaţia. Ulterior, liderul de la Casa Albă a lansat un apel la dialog. Administraţia Xi Jinping a sugerat că ar putea lansa o intervenţie militară pentru oprirea demonstraţiilor. Armata chineză a avertizat vineri că poate ajunge în doar zece minute în provincia autonomă Hong Kong.

După o serie de violenţe în ultimele săptămâni, activiştii pro-democraţie au depus eforturi să recâştige sprijinul populaţiei pentru reformele democratice prin organizarea de mitinguri paşnice.

De altfel, un studiu realizat de Erica Chenoweth, o cercetătoare de la Universitatea Harvard, a arătat că probabilitatea ca protestele să-şi atingă obiectivele este de două ori mai mare în cazul mişcărilor nonviolente comparativ cu cele violente.

Datele prezentate în lucrarea "Why Civil Resistance Works: The Strategic Logic of Nonviolent Conflict", scrisă de Chenoweth, relevă faptul că mişcările paşnice majore au succes în 53% din cazuri, în timp ce rata de succes a campaniilor violente este de doar 26%, informează National Public Radio (NPR).

Aşa cum era şi de aşteptat, cu cât numărul participanţilor este mai ridicat, cu atât este mai mare probabilitatea de succes. Analiza însă a mai relevat un lucru neaşteptat, anume acela că atunci când procentul de participare activă la mişcarea de rezistenţă civică ajunge la un procent 3,5% din populaţia unei ţări succesul pare să devină inevitabil. Printre exemplele în acest sens se numără Revoluţia Puterea Poporului din Filipine (1986) şi Revoluţia Trandafirilor din Georgia (2003).