Propunere legislativă a Senatului: Demnitarii, magistraţii şi poliţiştii pot procura arme letale fără absolvirea unui curs
Diana GrigoreSenatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativă care prevede că demnitarii, magistraţii, militarii şi poliţiştii pot achiziţiona autorizaţie de port-armă , fără absolvirea unui curs de instruire teoretică şi practică în acest sens.
Propunerea legislativă pentru modificarea art. 14 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare a fost adoptată în plenul Senatului cu 42 de voturi „pentru”, 15 voturi „împotrivă” şi patru abţineri .
Comisia pentru apărare a adoptat un raport de admitere, fără amendamente.
„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art 14 (1) lit. g din Legea nr. 296/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul exceptării de la absolvirea unui curs de instruire teoretică şi practică organizat de o persoană juridică autorizată în vederea obţinerii autorizaţiei de procurare a armelor letale a demnitarilor, magistraţilor, diplomaţilor, militarilor şi poliţiştilor, pe perioada cât sunt în activitate şi după încetarea activităţii, pensionare, trecere în rezervă sau retragere”, potrivit raportului Comisiei pentru apărare.
Astfel, articolul 14 din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, litera g) a alineatului (1) se modifică astfel: „Au absolvit un curs de instruire teoreticp şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condiţiile prevăzute de normele metodologice de aplicare a prezentei legi, cu excepţia persoanelor prevăzute la art 14 (2) lit. a, respectiv demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii, pe perioada cât sunt în activitate şi după încetarea activităţii, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor”.
Guvernul nu susţine proiectul de lege.
Iniţiatorul, deputatul Florin Roman, susţine că modificarea legii este necesară, având în vedere fenomentele infracţionale.
„Având în vedere evoluţia fenomenelor infracţionale, caracterizate uneori prin agresiuni armate asupra persoanelor şi bunurilor acestpra, cererilor unor cetăţeni de a-şi asuma dreptul de apărare împotriva celor care le pun în pericol viaţa şi integritatea corporală, precum şi interesul general de punere sub control cât mai riguros al regimului armelor şi muniţiilor, se impune modificarea cadrului legislativ care reglementează acest domeniu”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei.
Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.