Propaganda Rusiei continuă: cere Ucrainei să-l extrădeze pe şeful serviciului ucrainean de securitate, Vasil Maliuk, pentru că ar avea legătură cu atacul terorist de lângă Moscova, deşi ISIS-K a revendicat atacul
Andreea SoareDuminică, Rusia a cerut Ucrainei să extrădeze mai multe persoane, inclusiv pe şeful serviciului ucrainean de securitate, Vasil Maliuk, care, potrivit Moscovei, s-ar afla în spatele atacului terorist de la sala de concerte din apropierea capitalei ruseşti, scrie Kyiv Post.

Într-un comunicat publicat duminică, ministerul rus de externe a repetat, în baza niciunei dovezi, că atacul de pe 22 martie de la sala de concerte de lângă Moscova are legătură cu Ucraina şi a acuzat Kievul şi că s-ar afla în spatele mai multor atacuri şi asasinări pe teritoriul rus. Rusia crede că Ucraina are legătură cu atacul de la sala de concerte, în ciuda faptului că ISIS-K a revendicat acel atac.
Astfel, invocând două convenţii internaţionale antiterorism, ministerul rus a cerut Ucrainei „arestarea şi extrădarea imediată” a unor persoane, inclusiv a lui Vasil Maliuk, şeful serviciului de securitate ucrainean.
Rusia susţine că Maliuk a admis că a organizat „bombardarea Podului Crimeei în octombrie 2022 şi a dezvăluit şi detalii ale organizării altor atacuri teroriste” în Rusia. Pe lângă arestarea şi extrădarea unor ucraineni, Rusia mai cere şi ca Ucraina să ofere compensaţii victimelor atacului de lângă Moscova. Serviciul de securitate al Ucrainei a numit cerinţele Rusiei „cinice” şi „fără semnificaţie”.
Nu este pentru prima dată când ISIS-K vizează Rusia. În 2022, aceeaşi organizaţie teroristă a revendicat un atac asupra Ambasadei Rusiei din Kabul. De asemenea, organizaţia a încercat să atace şi alte ţări europene. În 2023, poliţia germană a arestat mai mulţi tadjici acuzaţi de plănuirea unui atac terorist asupra Catedralei Cologne. Alţi suspecţi de apartenenţa la ISIS-K au fost arestaţi în Kârgâzstan. Aceştia din urmă au fost acuzaţi de plănuirea unui atac asupra unei biserici ortodoxe.
Motivele din spatele atacului terorist din Moscova
Potrivit unei analize a Atlantic Council, există varii motive pentru care tadjicii ar fi putut ataca Rusia, iar unul dintre acestea ar putea fi răzbunarea pentru ocupaţia sovietică a Afganistanului. Totodată, având în vedere că ISIS-K luptă acum împotriva regimului taliban din Afganistan, care are legături relativ bune cu Rusia, atacul din Moscova ar putea avea intenţia de a face o distincţie între cum luptă ISIS-K împotriva unei Rusii care asupreşte musulmanii, în timp ce talibanii cooperează cu ruşii.
Alte motive ar putea fi sprijinul Rusiei faţă de regimul lui Bashar al Assad din Siria sau cooperarea ruşilor cu Iran şi alte regimuri din Orientul Mijlociu pe care jihadiştii sunniţi le văd drept inamice. Altfel spus, atacul nu are nicio legătură cu Ucraina, aşa cum încearcă propaganda rusă să transmită.
