06 iunie 2025

Propaganda rusă le promite românilor recuperarea teritoriilor din Ucraina, dar nu spune nimic de unirea cu Moldova

Florin Jipa

Mesajele propagandei ruse fac mereu referire la ţările vecine Ucrainei că ar trebui să profite de război şi să-şi ceară teritoriile avute odată.

Sursă foto: X

Oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk, apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat pentru agenţia de presă rusă TASS că România ar trebui să anexeze teritorii din Ucraina, susţinând chiar că acest lucru ar fi „singura cale corectă de ieşire din situaţia actuală”.

Şi directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, a precizat că Ucraina, cel mai probabil, va fi împărţită de ţările vecine.

Acum, aproape că nu este articol despre războiul din Ucraina unde la comentarii să nu vezi cerinţe referitoare la recuperarea teritoriilor pierdute.

România a pierdut Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţei în 1940, după ce au fost anexate de Uniunea Sovietică ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, în urma unui ultimatum transmis ţării noastre de URSS.

Chiar dacă cea mai mare parte din acest teritoriu formează acum Republica Moldova, propaganda rusă nu doar că nu vorbeşte deloc de o unire a României cu Moldova, dar chiar ameninţă şi lucrează împotriva unui astfel de demers.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, declara în 2024 că în R. Moldova are loc o „românizare artificială şi forţată a populaţiei, cu o notabilă rusofobie”.

Mai mult, planul Rusiei de plasare a Moldovei sub controlul său politic, militar şi economic până în 2030 apare într-un document secret al Kremlinului, în posesia căruia a intrat un consorţiu internaţional de jurnalişti, prezenta în 2023 DW o analiză.

În concluzie, propaganda rusă bagă în cap românilor „să ne luăm înapoi teritoriul din Ucraina”, dar nu zice nimic despre unirea cu Moldova, care s-ar realiza mult mai uşor, fără un război sângeros, dacă cele două popoare ar fi de acord.

Este o placă constantă la comentariile de pe reţelele de socializare cu să ne luăm înapoi teritoriile. Totul este vag, nimeni nu spune la ce an ne referim: la 1800 când nici nu exista statul român independent, la 1918 când am avut România Mare doar pentru câteva decenii, la 1940 când deja nu mai aveam parte din Ardeal, Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţei, sau la 1945 când ne-am recuperat doar zona din vest.

Totul este ambiguu şi este îndreptat doar spre Ucraina, cu scopul de a creşte antipatia populaţiei şi a pune presiune pe politicieni să înceteze ajutorul militar către ţara vecină.

De la izbucnirea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, conducerea statului român, chiar dacă şi-a asumat o poziţie pro-Kiev, a comunicat rar şi punctual referitor la război, fără să explice românilor în detaliu implicaţiile militare şi politice ale acestui război.

Atâta timp cât Ucraina rezistă pe acest aliniament, România poate beneficia fără probleme de resursele din zona economică exclusivă a Mării Negre şi nu are graniţă terestră cu Rusia, care ar duce la necesitatea consolidării acesteia, precum fac acum Polonia, statele baltice şi Finlanda.

Din păcate, acest vid informational cu date oficiale a fost umplut repede de propaganda rusă şi de „idioţii utili” ai Moscovei care au preluat imediat mesajele Kremlinului.