23 ianuarie 2019

Proiect de lege care ar împiedica eventuala retragere a SUA din NATO, adoptat de Camera Reprezentanţilor

Mircea Olteanu

Camera Reprezentanţilor de la Washington a aprobat un proiect legislativ prin care congresmanii americani îşi declară sprijinul pentru NATO şi sunt introduse măsuri cu scopul împiedicării unei eventuale retrageri din NATO, după ce presa a relatat că Donald Trump a analizat posibilitatea retragerii.

Sursă foto: Mediafax

Proiectul de lege, care a fost aprobat cu o largă majoritate în Camera Reprezentanţilor, cu 357 de voturi pentru şi 22 împotriva, interzice folosirea de fonduri federale pentru o eventuală retragere a Statelor Unite din NATO, relatează agenţia Dpa.

Acţiunea congresmenilor americani are loc în contextul în care surse citate de cotidianul The New York Times au indicat că preşedintele Donald Trump a analizat în mai multe rânduri, în anul 2018, posibilitatea retragerii Statelor Unite din Alianţa Nord-Atlantică.

"Alianţa NATO este esenţială pentru securitatea americană şi pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în întreaga lume", a declarat liderul majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor, Steny Hoyer, înainte de votul de marţi.

Proiectul de lege urmează acum să ajungă în Senat, unde republicanii deţin majoritatea. Totuşi, un proiect de lege similar, ce se bucură de sprijin bipartizan, a fost introdus săptămâna trecută în Senat.

Foşti şi actuali oficiali se tem că Donald Trump ar putea reveni la această ameninţare în contextul în care este nemulţumit că ţările aliate nu alocă fondurile cerute pentru apărarea comună.

În timpul summitului NATO din vara anului 2018, Donald Trump le-a spus membrilor echipei de securitate naţională că nu vede sensul existenţei Alianţei Nord-Atlantice. În acea perioadă, secretarul Apărării, James Mattis, şi consilierul pentru Securitate Naţională, John Bolton, au depus eforturi peentru a evita o astfel de situaţie, care ar conduce la reducerea semnificativă a influenţei Washingtonului în Europa şi ar consolida poziţia Rusiei.