26 iunie 2020

Programul Piranha 5 este repornit. Peste câteva zile începe procedura de acceptanţă a primului lot de transportoare

Florin Jipa

Încheierea unui memorandum între un reprezentant al Guvernului şi compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH) prin care firma românească Interactive este reintrodusă în procesul de fabricaţie al transportorului Piranha 5 deblochează derularea programului, conform unei surse apropiate programului.

Sursă foto: Profi Media

În cadrul programului Piranha 5, firma Interactive se va ocupa de software-ul sistemelor de C2 de la bordul maşinii de luptă.

Firma Interactive colaborează cu MApN de peste 25 de ani şi multe din echipamentele de comunicaţii, comandă şi control au componente sau soluţii de software de la această firmă.

Spre exemplu, toate maşinile de luptă ale Forţelor Terestre Române au sistemul de comandă şi comunicaţii realizat în colaborare cu Interactive, lucru ce va uşura integrarea componentelor de pe transportoarele Piranha 5 în arhitectura C4I.

Toate cele 36 de transportoare care compun primul lot sunt în România, de la finele anului trecut, la Uzina Mecanică Bucureşti. Pentru începerea procedurilor de acceptanţă, mai erau de clarificat cu MApN detalii despre sistemul tactic de comunicaţii şi informatică (CIS), inclusiv despre software.

Procedurile de acceptanţă pot dura câteva luni, conform termenilor contractuali şi prevăd inclusiv pregătirea primelor echipaje de militari.

România a cumpărat 227 de transportoare Piranha 5, din care 197 ar trebui să fie asamblate în România la UMB, pentru aproape 900 milioane de euro. Contractul a fost semnat la începutul anului 2018, iar la începutul anului 2019, primele 36 de produse ar fi trebuit să fie livrate.

În toamna anului trecut, MApN a penalizat firma GDELS pentru întârzierea livrării transportoarelor cu suma de 8,5 milioane de euro, conform unui anunţ al ministerului.

Piranha 5 este un mijloc blindat greu, de 30 de tone, care poate atinge viteza de 100 km/h. Va veni în şase variante de echipare, cu turele cu un tun de 30 mm şi o mitralieră de 7,62 mm, sau doar o mitralieră de 12,7 mm.

Echipajul este format din trei persoane şi poate transporta opt militari.