18 aprilie 2019

Procurorul Robert Mueller, invitat să depună mărturie în Congresul SUA pe tema investigaţiei în cazul ingerinţelor ruse

Mihai Draghici

Procurorul special Robert Mueller a fost invitat să depună mărturie în Camera Reprezentanţilor în luna mai pe tema investigaţiei privind ingerinţele ruse, în contextul în care, conform procurorului general William Barr, Comisia nu a depistat contacte ale echipei preşedintelui Donald Trump cu Moscova.

Jerrold Nadler, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Juridice din Camera Reprezentanţilor, a declarat că Robert Mueller, şeful Comisiei care a anchetat ingerinţele electorale ruse şi presupusele contacte dintre echipa electorală a preşedintelui Donald Trump şi Moscova, a fost invitat la audieri în Congres pe 23 mai.

Procurorul general din SUA, William Barr, a anunţat joi că va permite Congresului să vizualizeze în întregime raportul Comisiei Robert Mueller. William Barr a subliniat că nu se opune audierii procurorului special Robert Mueller în Congres. "Nu am nicio obiecţie privind audierea lui Robert Mueller", a explicat Barr, citat de agenţia Associated Press.

William Barr a dat asigurări că, potrivit concluziilor Comisiei Robert Mueller, nici Donald Trump, nici consilierii acestuia nu au avut contacte cu Moscova în campania electorală. "Ştim că agenţii ruşi care au comis aceste acţiuni nu au beneficiat de cooperarea preşedintelui Trump sau a echipei de campanie a acestuia. Acesta este un lucru de care toţi americanii trebuie să fie încântaţi că se confirmă", a declarat Barr.

Procurorul Robert Mueller nu a recomandat noi proceduri de inculpare în investigaţia privind ingerinţele electorale ruse, stabilind că nu au existat acţiuni de coordonare între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia.

Liderii Partidului Democrat (de opoziţie) au cerut publicarea în totalitate a raportului Comisiei Robert Mueller. Deocamdată, Congresul SUA a primit doar o sinteză a raportului Comisiei de anchetă.