02 mai 2019

Procesul în cazul celor două turiste scandinave ucise în 2018 a început în Maroc

Andrei Vacaru

Procesul în cazul celor două turiste scandinave ucise în luna decembrie în Maroc a început joi, iar instanţa a amânat judecarea cauzei, potrivit BBC.

În acest dosar sunt judecate 24 de persoane, iar cei trei suspecţi principali riscă pedeapsa cu moartea pentru uciderea celor două femei. O decizie din anul 1993 suspendă, practic, pedepsele cu moartea, însă astfel de condamnări au mai fost pronunţate ocazional în Maroc. Cei trei bărbaţi sunt simpatizanţi ai grupării teroriste Stat Islamic (ISIS), au informat surse din poliţie.

Două turiste din Norvegia şi Danemarca au fost găsite moarte pe 17 decembrie 2018 într-o zonă izolată din Munţii Atlas din Maroc, ambele prezentând leziuni provocate de cuţit la nivelul gâtului. Cele două au fost găsite pe traseul spre Muntele Toubkal, cel mai înalt vârf montan din Africa de Nord.

Un clip video care surprindea momentul decapitării uneia dintre victime a fost distribuit pe internet de mai mulţi simpatizanţi ISIS. Poliţia din Norvegia a anunţat că cel mai probabil imaginile sunt autentice, iar în Danemarca 14 persoane au fost puse sub acuzare pentru distribuirea videoclipului pe internet.