13 septembrie 2018

Principala etapă a celui mai amplu exerciţiu militar efectuat de Rusia după Războiul Rece / Militari chinezi participă la exerciţiul Vostok-2018

Mihai Draghici

Principala etapă a Exerciţiului militar Vostok-2018, cel mai amplu efectuat de armata rusă în ultimele decenii, a avut loc joi în Poligonul Ţugol, situat în regiunea Trans-Baikal, informează site-ul agenţiei Tass.

Sursă foto: Mediafax

Vostok-2018 este cel mai mare exerciţiu efectuat de armata rusă după anul 1981, atunci când 100.000 de militari au participat la manevre organizate de Uniunea Sovietică.

Exerciţiul Vostok-2018 se desfăşoară în perioada 11-17 septembrie sub comanda ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, în extremul orient rus şi în apropierea Oceanului Pacific. La manevre participă aproximativ 300.000 de militari, precum şi 1.000 de avioane, elicoptere şi drone, 36.000 de tancuri şi alte vehicule blindate, dar şi 80 de nave militare.

Demonstraţia de forţă include manevre comune cu armata chineză. China şi Rusia au mai efectuat manevre militare comune, dar nu de o asemenea amploare. Exerciţiul Vostok-2018 (Est-2018) semnalează intensificarea cooperării militare între Beijing şi Moscova, în contextul tensiunilor cu Occidentul.

Rusia şi China au o relaţie bazată pe încredere şi au abordări similare în probleme de securitate şi în combaterea protecţionismului comercial, au afirmat, în context, preşedinţii rus şi chinez, Vladimir Putin şi Xi Jinping.

Xi Jinping a atras atenţia că Beijingul şi Moscova vor combate unilateralismul, în contextul în care China este într-un conflict comercial cu Statele Unite. "Într-o situaţie internaţională care se schimbă rapid, marcată de instabilitate şi impredictibilitate în creştere, cooperarea între Rusia şi China căpătă o importanţă mai mare", a afirmat liderul chinez. "Alături de membrii comunităţii internaţionale, vom avansa soluţii politice la problemele actuale, la conflicte, vom apăra obiectivele şi principiile Cartei ONU, ne vom opune împreună unilateralismului şi protecţionismului comercial, avansând un nou tip de relaţii internaţionale", a adăugat Xi Jinping.