26 septembrie 2022

Primul sistem antiaerian norvegiano-american NASAMS a ajuns în Ucraina

Florin Jipa

Armata ucraineană a primit primul sistem antiaerian NASAMS, realizat în cooperare de SUA şi Norvegia, într-un moment în care Rusia pierde tot mai multe aeronave, arată presa din ţara vecină.

Sursă foto: Wikimedia

În ultimele două zile, militarii ucraineni au doborât două elicoptere Mi-8, două avioane Su-25, două Su-30 şi unul Su-34. La acestea se adaugă cel puţin şapte drone de fabricaţie iraniană.

Pentru prima dată, Pentagonul a anunţat în luna iunie trimiterea în Ucraina a sistemelor NASAMS, dar se pare că a fost nevoie de o perioadă de câteva luni pentru pregătirea militarilor în operarea acestor sisteme.

NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) este un sistem antiaerian cu rază scurtă şi medie dezvoltat de firma norvegiană Kongsberg în colaborare cu Raytheon şi este folosit de 12 ţări.

Sistemul foloseşte rachete antiaeriene AIM-120 AMRAAM, AMRAAM-ER sau AIM-9X Sidewinder Block 2 şi este eficient împotriva rachetelor de croazieră, a dronelor, elicopterelor şi avioanelor care zboară la altitudine redusă. Sistemul acoperă o rază de aproximativ 30 de km, radarul angajează o ţintă de la 120 km, iar cele 12 rachete ale unei baterii NASAMS pot ajunge la o altitudine de aproximativ 20 km.

Citeşte şi:

SUA vor furniza sisteme antiaeriene NASAMS