25 octombrie 2019

Primul exerciţiu comun sârbo-rus de apărare antiaeriană executat pe teritoriul Serbiei şi cu tehnică militară rusească

Monitorul Apărării şi Securităţii

La 24.10.2019, pe site-ul Ministerului Apărării al R.Serbia a fost postată informaţia conform căreia pe teritoriul acestei ţări se execută exerciţiul tactic comun, cu trageri de luptă, de către unităţi de apărare antiaeriană ale Armatei Serbiei şi ale Forţelor Aero-Cosmice ale F.Ruse (VKS RF), cu numele de cod ”Scutul Slav 2019” (”Slovenski štit 2019”).

Sursă foto: Mediafax

Potrivit comunicatului, exerciţiul se execută pe Aerodromul ”Colonel Pilot Milenko Pavlović” de la Batajnica (Belgrad) şi în poligonul interarme ”Pasuljanske livade”, de lângă Ćuprija. La exerciţiu vor fi angajate şi celelalte unităţi din Forţele Aeriene (F.Aer.) sârbe.

Comunicatul mai arată că scopul exerciţiului este formarea şi întrebuinţarea în luptă a unei grupări comune de apărare antiaeriană formată din (sub)unităţi ale Armatei Serbiei şi din VKS RF, având ca obiectiv apărarea teritoriului şi forţelor armate împotriva cercetării aeriene şi a acţiunilor inamicului din spaţiul aerian. Un alt obiectiv este instruirea şi antrenarea comandamentelor şi a unităţilor celor două armate pentru pregătirea şi executarea unei operaţii de apărare antiaeriană.

Comandantul exerciţiului este comandantul Brigăzii 250 de Rachete de Apărare Antiaeriană Belgrad, generalul de brigadă Tiosav JANKOVIĆ.

La exerciţiu participă, în afară de sistemele de rachete de apărare antiaeriană aflate în înzestrarea Armatei Serbiei, sisteme de rachete de apărare aeriană din înzestrarea VKS RF.

*

*     *

Comunicatul ministerului sârb al apărării este laconic, ca, de altfel, toate comunicatele referitoare la colaborarea militară a Serbiei cu Rusia, şi îndeosebi când este vorba despre exerciţii militare.

Mai multe informaţii au fost transmise de mass-media sârbă, care a citat surse militare şi civile din Rusia.

Moscova a transportat (probabil la 23.10.2019) cu avioane militare în Serbia un divizion de sisteme de rachete de apărare antiaeriană cu rază lungă de acţiune S-400 ”Triumf” şi o baterie de sisteme de artilerie şi rachete de apărare antiaeriană ”Panţir-S”, cu scopul participării acestora la faza a doua a exerciţiului sârbo-rus de apărare antiaeriană ”Scutul Slav 2019”.

Anterior exerciţiului un grup de rachetişti sârbi (la începutul lunii septembrie 2019) au fost instruiţi, la un centru specializat al VKS RF din Regiunea Leningrad (Gatcina), pentru operarea pe sistemele de rachete S-400 şi ”Panţir-S”. La sfârşitul perioadei de instrucţie militarii sârbi au primit certificate pentru operarea în mod independent pe acele sisteme. Era pentru prima dată când se desfăşura un astfel de curs pentru rachetişti sârbi pe astfel de sisteme.

Ulterior (la jumătatea aceleiaşi luni), militarii sârbi s-au deplasat la Centrul de pregătire pentru luptă şi întrebuinţare în luptă al VKS RF din Regiunea Astrahan. După o perioadă scurtă de instruire pe simulatoare, militarii sârbi, certificaţi ca operatori independenţi pe sistemele S-400 şi ”Panţir-S”, au participat la un exerciţiu de amploare al unităţilor ruse de apărare antiaeriană (prima etapă a exerciţiului ”Scutul Slav 2019”). Faza activă a exerciţiului, inclusiv cu lansări de rachete de luptă, s-a executat în poligonul specializat de apărare antiaeriană de la Aşuluk.

Şeful delegaţiei de rachetişti sârbi care au participat la certificare şi apoi la faza întâi a exerciţiului ”Scutul Slav 2019”, în F.Rusă, a fost comandantul Brigăzii 250 din Belgrad, generalul T.Janković, care conduce faza a doua a exerciţiului (23-29.10.2019), în Serbia.

Mass-media sârbă vorbeşte şi despre faptul că Serbia deja a achiziţionat (plătit!) sisteme de artilerie şi rachete de apărare antiaeriană ”Panţir-S” din F.Rusă, dar acestea nu au fost încă livrate.

Despre lipsa de transparenţă a Belgradului privind relaţiile sale (mai ales militare) cu Moscova vorbeşte şi faptul că mass-media sârbă a aflat ”pe surse” despre livrarea de către partea rusă pe aerodromul de la Batajnica a trei elicoptere de transport Mi-17V-5 pentru armata sârbă, la 16.10.2019, doar după ajungerea acestora pe teritoriul sârbesc. Ulterior, cele trei elicoptere au fost expuse la ”faza statică” a exerciţiului demonstrativ ”Libertatea 2019”, executat la 19.10.2019 pe aerodromul de la Batajnica, în prezenţa premierului rus Dmitri Medvedev, cu ocazia celebrării a 75 de ani de la eliberarea Belgradului în cel de-al Doilea Război Mondial.

Mai mult, mass-media sârbă a aflat doar în ziua desfăşurării exerciţiului ”Libertatea 2019” despre participarea a două elicoptere de asalt Mi-35M şi a unui tanc T-73B3 aparţinând armatei ruse.