20 iunie 2018

Primul avion de luptă F-35 este livrat Turciei

Monitorul Apărării şi Securităţii

Primul avion de luptă F -35 este livrat joi Turciei.Potrivit unei declaraţii a conducerii firmei americane Lockheed Martin, o ceremonie este organizată cu această ocazie, ca şi în celelalte ţări care au procurat acest aparat, la prima livrare. Ulterior, avioanele revin în SUA, la Baza Aeriană Luke, din Arizona, pentru pregătirea piloţilor.

Sursă foto: Mediafax

Livrarea avioanelor F-35 către Turcia a stat sub semnul întrebării din cauza ultimelor evoluţii politice ale conducerii de la Ankara. Astfel, în Senatul SUA, senatorii James Lankford, Jeanne Shaheen şi Thom Tillis (din ambele tabere politice) au depus proiectul unei legi care să împiedice această tranzacţie. Iniţiatorii demersului au argumentat că „preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a continuat să coboare pe panta unei guvernări nesăbuite şi în dispreţ pentru domnia legii. Libertăţile individuale au fost diminuate tot mai mult pe măsură ce Erdoğan îşi consolidează puterea proprie, iar deciziile strategice ale Turciei, în mod regretabil, sunt luate în afara, şi uneori chiar împotriva intereselor Statelor Unite” (declaraţie a senatorului J.Lankford). În luna aprilie, senatoarea J.Shaheen a declarat că ”Erdoğan şi guvernul său trebuie să respecte legea în ţara sa... şi să îl elibereze pe pastorul Andrew Brunson şi pe alţi americani deţinuţi ilegal în Turcia”.

De altfel, Departamentul de Stat al SUA a publicat un raport de 75 de pagini privind abuzurile comise de guvernum turc asupra drepturilor omului, inclusiv omucideri ilegale, tortură, lipsa unui proces adecvat, arestări în masă, impiedicarea exprimării libere, protejarea deficitară a civililor în cursul unor operaţii militare, supra-aglomerarea închisorilor şi altele.

Ca urmare, legea National Defense Authorization Act, în versiunile care circulă în ambele camere, conţine restricţii privind participarea Turciei la programul F-35, din cauza intenţiei autorităţilor de la Ankara de a achiziţiona sistemul AA rusesc S-400 şi din cauza menţinerii pastorului Brunson în arest, ca presiune pentru a obţine extrădarea clericului Fethullah Gülen. Tot această lege conţine însă şi prevederea că Preşedintele Trump poate aproba excepţii de la restricţii dacă poate proba faptul că Turcia nu acţionează în direcţia degradării Alianţei Nord-Atlantice şi nu persistă în reţinerea de cetăţeni americani.

Turcia doreşte să achiziţioneze un număr de 100 de avioane F-35, dar participă la programul firmei Lockheed Martin şi cu zece companii implicate în producţie sau în dezvoltare.

Ca răspuns la tendinţele din legislativul american, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavuşoğlu, a declarat că ţara sa caută opţiuni alternative pentru modernizarea forţelor sale aeriene. Alternativa considerată era avionul rusesc de generaţia a cincea, Suhoi, S-57, la aproape jumătate din preţul aparatelor americane. Faţă de contractul cu Lockheed Martin, perspectiva rusească nu impunea obligaţia Turciei de a echipa avionul cu software, muniţie, radar şi avionică înainte de operaţionalizarea pentru Forţele Aeriene turceşti. Oricum, ca şi viitoarea (martie 2020) echipare a capacităţilor antiaeriene ale Turciei cu patru sisteme ruseşti S-400, achiziţia de avioane Suhoi ar genera serioase probleme de interoperabilitate cu forţele NATO, chiar pe flancul sudic al frontierei de est a NATO, acolo unde se află şi România.