26 februarie 2021

Primul atac militar din timpul mandatului preşedintelui Biden: Statele Unite au bombardat poziţii ale unor grupuri islamiste proiraniene din Siria

Florin Jipa

Forţele aeriene americane au atacat, vineri dimineaţa, ţinte iraniene din estul Sirie, ca reacţie la atacurile cu rachete care au vizat obiective americane din Irak, arată Pentagonul într-un comunicat de presă.

Sursă foto: USAF

Atacul a avut loc la ordinul preşedintelui Joe Biden, fiind prima acţiune militară a actualului preşedinte. Specialiştii militari au precizat că au fost folosite bombe de dimensiuni mici, de mare precizie, iar miliţiile iraniene atacate transportau arme peste graniţă, în Irak, pentru a fi folosite împotriva americanilor.

Au fost folosite aeronave F-15 pentru atacarea bazei militare Imam Ali, din estul Siriei, folosită de Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran ca depozit de echipamente militare pentru distribuirea în Irak, Siria şi Liban. Conform ultimelor rapoarte, un militant, cu naţionalitate irakiană, a fost ucis. Acesta făcea parte din gruparea Kait'ib Hezbollah. Atacul a avut loc când un convoi din Irak a intrat în bază. Iman Ali a fost atacată în trecut şi de Forţele Aeriene israeliene.

A fost un atac militar de nivel tactic, care nu va opri activităţile miliţiilor irakiene, dar este un mesaj transmis Iranului că atacurile împotriva intereselor SUA din regiune nu va rămâne nepedepsit.

Luni, rachete trase de miliţii susţinute de iran au căzut în apropiere de Ambasada SUA din Bagdad, iar pe 15 februarie, 14 rachete au lovit baza aeriană Erbil din nordul Irakului şi localităţi din apropiere, ucigând un contractor american şi rănind alte nouă persoane, printre care un militar şi patru civili din Statele Unite. Atunci, Statele Unite au avertizat că vor răspunde la acest atac într-un moment stabilit de noua administraţie, folosind mijloacele potrivite.

Statele Unite au trei dosare de negociat cu Iranul, cel nuclear, cel al rachetelor balistice şi cel al folosirii miliţiilor proxy în alte ţări pentru destabilizarea lor, iar atacul de noaptea trecută ar putea îngreuna discuţiile dintre cele două ţări.

Până acum, Israelul era singura ţară care ataca ţinte iraniene din Siria. Această ţară este folosită de Iran ca un punct nodal de aprovizionare cu muniţii, care apoi sunt trecute peste graniţă în Irak sau teritoriile din jurul Israelului, de unde miliţiile lansează atacuri cu rachete.