08 aprilie 2024

Primele trupe germane din brigada „Lituania” au ajuns în Vilnius. Brigada va atinge capabilitatea operaţională completă în 2027. Lituania ar putea deveni ţara cu cea mai mare prezenţă aliată pe teritoriul său

Andreea Soare

Dislocarea permanentă a unei brigăzi germane în Lituania a fost numită un „moment istoric” de ministrul german al apărării, Boris Pisotrius, în decembrie, aşa cum, azi, ministerul lituanian al apărării vorbeşte despre „o zi istorică” pentru Lituania, întrucât trupele germane au ajuns în teritoriul lituanian.

Sursă foto: X/ Lithuania MOD

Potrivit unui anunţ făcut pe reţelele sociale, trupele germane din brigada „Lituania” au ajuns în Vilnius azi.  Aceste trupe ajunse în teritoriul lituanian se vor ocupa de atingerea capabilităţii operaţionale complete a brigăzii, până în 2027, se arată în anunţul ministerului.

 

Obiectivul Germaniei este staţionarea a 4.800 de militari germani şi 200 de civili, permanent, în Lituania. Decizia a fost luată ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.  La semnarea foii de parcurs pentru dislocarea permanentă a trupelor germane Pistoriu a declarat că „Suntem şi vom fi mereu gata să apărăm teritoriul NATO”.
 
Brigada „Lituania” va include membri ai Batalionului de Infanterie Mecanizată 122 din Bavaria ( în jur de 600 de militari şi 44 de vehicule de luptă Puma) şi din Batalionul 203 de Tancuri din Renania de Nord -Westfalia (în jur de 600 de militari şi 44 de tancuri Leopard 2A7). Grupul de luptă NATO deja dislocat în Lituania, care este compus în prezent din 1400 de militari (inclusiv 850 de militari germani) se va transforma, în 2026, într-un batalion multinaţional, care va fi parte a brigăzii.

Planul Germaniei este dislocarea trupelor în două locaţii, în Rudninkai (două batalioane germane) şi în Rukla (unde se află grupul de luptă al NATO). Brigada „Lituania” va fi subordonată Diviziei 2025 a Germaniei, care va fi prima dintre cele trei divizii germane echipate şi operaţionalizate complet ca parte a contribuţiei la planificarea apărării NATO.

Odată atinsă operaţionalizarea completă a brigăzii şi dislocaţi toţi militarii germani (4.800), Lituania va deveni ţara cu cea mai mare prezenţă militară aliată pe teritoriul său.

Kremlinul nu e mulţumit

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că „o prezenţă militară germană în Lituania va conduce la intensificarea tensiunilor”, a scris Reuters. Lituania are graniţă terestră comună cu Letonia, Polonia, Rusia şi Belarus.