07 august 2022

Prima navă cu cereale, Razoni, nu ajunge duminică la Tripoli

Florin Jipa

Nava încărcată cu peste 26.000 tone de porumb, Razoni, sub pavilion Siera Leone, nu ajunge duminică în portul Tripoli din Liban, conform Ambasadei Ucrainei din această ţară, anunţă Reuters.

Sursă foto: Twitter

Conform site-lui care monitorizează traficul maritim, MarineTraffic.com, duminică dimineaţa nava era în apele Turciei.

Conform Reuters, nava ar putea ajunge marţi în Tripoli şi încă nu se cunoaşte firma care ar urma să cumpere cerealele de la bordul navei. Există şi varianta ca nava să nu ajungă deloc în Tripoli, dacă cumpărătorul schimbă destinaţia, conform sursei citate.

Nava a plecat luni din Odesa, iar miercuri o echipă mixtă de observatori din Ucraina, Rusia, Turcia şi ONU au inspectat, la Istanbul, încărcătura.

Vineri, alte trei nave ucrainene au părăsit porturile de la Marea Neagră încărcate cu cereale pentru Irlanda, Marea Britanie şi Turcia, conform Ministerului turc al Apărării.

Rusia şi Ucraina au semnat, pe 22 iulie, la Istanbul, un acord ce permite exportul cerealelor ucrainene din trei porturi aflate la Marea Neagră. Cele două ţări nu au semnat un acord direct între ele, ci fiecare cu părţile implicate în negocieri – Turcia şi ONU.

Conform estimărilor, în Ucraina sunt peste 22 de milioane de cereale blocate în porturile de la Marea Neagră.

Războiul din Ucraina a pus presiune pe Portul Constanţa, la începutul lunii august peste 100 de nave aşteptau pe Dunăre să intre pe braţul Sulina pentru a transporta cerealele ucrainene.