08 noiembrie 2020

Prima escadrilă de F-16, operaţională în 2023. Va fi achiziţionată şi a doua escadrilă, tot la mâna a doua

Florin Jipa

Ministrul apărării naţionale, Nicolae–Ionel Ciucă, a declarat, în timpul conferinţei de presă susţinută sâmbătă, cu omologul din Republica Portugheză, João Titterington Gomes Cravinho, că escadrila de F-16 urmează să atingă capacitatea operaţională finală la finalul procesului de modernizare, după venirea şi ultimului aparat.

Sursă foto: SMFA

La rândul său, João Titterington Gomes Cravinho a declarat că „Ultimul avion va fi livrat în aprilie 2021, dar cooperarea va continua până în 2023 cu pregătirea piloţilor şi a echipelor tehnice, dar şi modernizarea tuturor avioanelor,” de unde putem trage concluzia că în 2023 va fi declarată şi capacitatea operaţională finală.

Ministrul Ciucă a subliniat că modernizarea se va face în România, la Aerostar Bacău, cu echipamente americane şi sprijin portughez.

Ministrul Nicolae Ciucă a mai precizat că se intenţionează achiziţia celei de a doua escadrile de avioane F-16, formată tot din aparate aflate în uz. Principalul argument al politicianului român a fost că avioanele trebuie să fie interoperabile cu cele din prima escadrilă.

„Analizăm achiziţia în perioada imediat următoare a unei noi escadrile. Funcţie de disponibilitatea şi în funcţie de posibilitatea pe care o putem identifica la cei care doresc să vândă aceste aeronave, vom demara cât mai repede acest proces de achiziţie. Indiferent de unde vom achiziţiona aceste aeronave, ele trebuie să fie interoperabile cu cele pe care le avem deja,” a spus Nicolae Ciucă.

Pe 3 noiembrie, Departamentul de Stat al SUA a aprobat cererea României de a moderniza avioanele F-16 pentru un cost de 175,4 milioane de dolari, conform unui comunicat al Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii.

Ministerul Apărării Naţionale anunţase încă din vară că toate cele 17 aparate de zbor F-16 Fighting Falcon  vor trece printr-un program de modernizare la standardul M6XR.

România a cumpărat 17 avioane F-16 din Portugalia, din care primele 16 au fost recepţionate deja, ultimul urmând să vină la începutul anului viitor, construite în anii 80, pentru care a plătit aproape 1 miliard de dolari guvernelor portughez şi american pentru aparate, reparaţii, instruirea echipajelor de piloţi şi tehnice, dar şi a unor elemente de muniţii.

Primele 12 avioane F-16 portugheze au fost livrate în anii 2016 şi 2017 şi au intrat în serviciul de luptă poliţie aeriană în anul 2019.

Există o Hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, S-70 din 2012, care prevede realizarea a trei escadrile, formate din 16 avioane fiecare, până în anul 2020, pentru asigurarea contribuţiei naţionale la apărarea colectivă.

România plăteşte 175 milioane dolari pentru modernizarea avioanelor F-16