14 septembrie 2020

Prima conferinţă de presă a şeful informaţiilor militare britanice: Rusia şi China, ameninţări la securitatea Regatului Unit

Florin Jipa

Generalul-locotenent Jim Hockenhull a scos în evidenţă schimbarea ameninţărilor la adresa securităţii Regatului Unit, în prima sa conferinţă de presă, conform unui comunicat transmis de Ministerul britanic al Apărării.

Sursă foto: Profimedia

Acesta a avertizat că noii adversari nu joacă după reguli şi au acces la tehnologii avansate, lucru ce va provoca ţările vestice.

Generalul-locotenent Jim Hockenhull a afirmat că ţări precum Rusia şi China nu recunosc actuala ordine mondială, pe care o contestă, fără un conflict direct, operând în zona gri dintre război şi pace.

„Aşa cum am văzut în Salisbury, statele ostile sunt îndrăzneţe şi sunt dispuse să îşi asume riscuri incredibile. Trebuie să fim siguri că avem voinţa şi capacitatea că astfel de acte iresponsabile nu rămân nepedepsite,” a declarat Jim Hockenhull.

Ministerul britanic al Apărării mai scoate în evidenţă faptul că informaţiile militare, care se simt mult mai confortabil să lucreze din umbră, au ales această cale în urma recentelor dezvoltări ale situaţiei de securitate care scoate în evidenţă noi ameninţări pentru care ţările trebuie să se pregătească.

Informaţiile militare au rolul să monitorizeze instabilitatea la nivel mondial, să urmărească ameninţările la adresa Regatului Unit, să monitorizeze violarea drepturilor omului, asigură consilierea şefilor guvernului şi sprijină trupele britanice desfăşurate în misiuni externe, conform anunţului.