08 octombrie 2019

Prim-ministrul Viorica Dăncilă: Dorinţa mea este ca Balcanii de Vest să devină parte a Uniunii Europene

Teodor Bobei

Viorica Dăncilă a declarat că vrea ca Balcanii de Vest să devină parte Uniunii Europene, precizând că România a susţinut prioritar acest lucru, în perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE. Premierul a adăugat că PSD are datoria politică şi morală să fie solidar cu partidele de centru-stânga.

Sursă foto: Mediafax

„Ştiu că în faţa Uniunii Europene stau probleme complexe, că există presiuni interne şi externe care pun la încercare solidaritatea statelor membre. În acest context, apetitul pentru extindere pare diminuat, iar atenţia se concentrează pe alte teme. A nu decide acum integrarea Balcanilor de Vest într-o formulă credibilă şi cu o agendă previzibilă ar fi o greşeală strategică majoră în condiţiile în care Uniunea Europeană nu mai este singurul jucător din Balcanii de Vest. că procesul de aderare este complex. Pe durata lui este esenţial să folosim energia pozitivă. E în interesul nostru, ca social-democraţi din această regiune, să susţinem extinderea UE către Balcanii de Vest”, a afirmat Viorica Dăncilă, marţi, în cadrul Forumului Naţional, de la Parlament.

„Istoria integrării României în Uniunea Europeană a fost marcată de solidaritatea manifestată de familia social democrată cu ţara noastră. Eu consider că Partidul Social Democrat din România are datoria politică şi morală să întoarcă această solidaritate către prietenii partidelor de centru stânga. Pentru acest lucru, avem datoria să întărim cooperarea regională şi să dăm un semnal puternic către Bruxelles, că proiectul extinderii trebuie să rămână la vârful agendei europene”, a completat premierul.

Şeful Executivului a adăugat că un aspect pozitiv este integrarea în NATO a statelor din Balcanii de Vest.

„Aşa cum a dovedit procesul extinderii Uniunii Europene din ultimele trei decenii, prosperitatea merge mână în mână cu securitatea. De aceea toate statele din Estul Europei care au mers până acum pe calea integrării europene au mers în paralel şi pe calea integrării în NATO. Desigur, fiecare ţară are dreptul de a decide modul în care îşi asigură propria securitate. În acelaşi timp, fiecare ţară are dreptul la propria bunăstare şi propria securitate şi nicio putere nu are drept de veto în legătură cu acest lucru. Privim pozitiv faptul că drumul pe care au mers România, Ungaria sau Croaţia este urmat acum şi în Balcanii de Vest. România şi PSD salută eforturile şi rezultatele ţărilor din Balcanii de Vest pentru integrarea în NATO şi consideră că acesta este răspunsul logic la riscurile de securitate din regiune”, a explicat Dăncilă.

Am văzut în ultimii ani o Rusie din ce în ce mai agresivă în Europa – inclusiv în Balcanii de Vest. Acţiunile subversive care au avut loc în Muntenegru sau Macedonia de Nord, dar şi în alte ţări balcanice sau europene, confirmă de fapt că opţiunea pro-NATO în regiunea noastră geografică este una corectă. Atât Uniunea Europeană, cât şi NATO sunt forţe ale stabilităţii, păcii şi prosperităţii”, a explicat Dăncilă.

Preşedintele social-democraţilor a mai spus că Uniunea Europeană trebuie să fie în continuare deschisă aderării unor ţări precum Republica Moldova şi Georgia.

„Singura garanţie a evoluţiei predictibile stabile şi democratice a Balcanilor de Vest e integrarea europeană. Poarta Uniunii Europene trebuie să rămână în continuare deschisă pentru ţări precum Republica Moldova sau Georgia, care au acelaşi drept la un viitor european prosper şi sigur. Vă asigur că PSD şi România vor fi avocaţi permanenţi şi implicaţi în acest sens. Mesajul dumneavoastră şi mesajul nostru comun regional va ajunge la Bruxelles şi va determina sporirea eforturilor pentru lărgirea în continuare a Uniunii Europene”, a precizat Viorica Dăncilă.

Premierul a mai afirmat că numai prin unitate şi implicare poate fi realizată aderarea la UE a Balcanilor de Vest.

„După cum ştiţi, în cadrul preşedinţiei rotative deţinută de către România, extinderea, Balcanii de Vest, Republica Moldova, Parteneriatul Estic au reprezentat priorităţi. Sunt convinsă că Forumul la care participăm astăzi la Bucureşti va da un semnal puternic către procesul de extindere. Cred că vocea noastră comună va fi mai puternic auzită de către Bruxelles, cred că procesul de extindere trebuie susţinut pe baza meritelor proprii şi cred că împreună putem realiza acest lucru. Sunt convinsă că trebuie să facem apel la toate pârghiile şi la puterea noastră comună de a ne implica în acest lucru”, a conchis Dăncilă.

Forumul Regional organizat de PSD pe tema „Integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană” are loc, marţi, la Parlament. La eveniment au participat premierul Viorica Dăncilă, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, secretarul general al PSD Mihai Fifor, precum şi liderul PES Sergei Stanishev.

Ulterior Forumului, Viorica Dăncilă a semnat Declaraţia Comună de la Bucureşti şi Acordul de Cooperare între PSD şi partidele participante la evenimentul de la Parlament.