27 martie 2023

Prim-ministrul Netanyahu l-a concediat pe ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, după ce acesta a criticat planul de reformă judiciară

Andreea Soare

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu l-a concediat pe ministrul israelian al apărării Yoav Gallant la o zi după ce acesta a vorbit împotriva planului ţării de reformare a sistemului judiciar, a transmis biroul lui Netanyahu, potrivit Al Jazeera.

Sursă foto: Mediafax

Prim-ministrul Netanyahu a transmis un mesaj pe Twitter, ulterior anunţului: „trebuie să fim uniţi împotriva refuzului”. De asemenea, Gallant a spus că „securitatea statului Israel a fost şi va fi întotdeauna misiunea vieţii mele”.

Însă Gallant nu este singurul care nu este de acord cu planurile prim-ministrului. Duminică, mii de demonstranţi au ieşi pe străzile Tel Avivului pentru a protesta împotriva acestui plan de reformare a sistemului judiciar, iar mai mulţi lideri militari şi oameni de afaceri şi-au exprimat de asemenea dezacordul.

Guvernul condus de Netanyahu plănuieşte votarea de către parlament, în această săptămână, a unei legi care ar permite parlamentului dreptul de a avea ultimul cuvânt asupra numirilor judiciare. Mai exact, guvernul va putea avea majoritate în comitetul de alegere a judecătorilor.

Totodată, o altă lege ar permite parlamentului autoritatea de a anula anumite decizii ale Curţii Supreme, cu o majoritate, şi ar limita revizuirile judiciare ale legilor. Gallant a fost înlăturat deoarece şi-a exprimat preocuparea că diviziunile din societate afectează moralul armatei şi dă curaj inamicilor Israelului din regiune. Cu toate acestea, mai multe voci susţin că Gallant nu s-a opus planului, ci a cerut mai degrabă o amânare a votului.

Pe lângă politicieni, şi militarii se opun acestui plan de reformă judiciară. Mai mulţi rezervişti, inclusiv piloţi militari, au ameninţat în ultimele săptămâni că se vor retrage din serviciul voluntar. Concedierea ministrului apărării va intensifica, probabil, această mişcare. 

O altă lege inclusă în pachetul de reforme prevede limitarea trăsăturilor care-l fac pe prim-ministrul ţării „nepotrivit pentru guvernare” şi cere ca declaraţia acestei incapacităţi de a conduce ţara să vină fie de la însuşi prim-ministru, fie de la două-treimi ale cabinetului său. Planul de reformă judiciară este cu atât mai criticat de israelieni cu cât însuşi prim-ministrul Netanyahu este vizat de un caz de corupţie.

Yoav Gallant este fost militar. Deşi are studii de economie la Universitatea Haifa şi de management la Universitatea Harvard, acesta a făcut parte din armata israeliană timp de 35 de ani, timp în care a condus unitatea de elită Shayetet 13, pe când se afla în forţele navale, şi Divizia Gaza, când a cerut transferul la forţele terestre. De asemenea, în 2002, a fost numit secretar militar al prim-ministrului israelian de la acea vreme, Ariel Sharon, fiind martorul deciziilor importante luate în a Doua Intifada. Între 2005 şi 2010, a condus Comandamentul de Sud al IDF.

În 2008, Gallant a condus operaţiunea „Warm Winter” şi a jucat un rol important în Operaţiunea „Cast Lead”, din 2009. În 2010, a fost numit şef de stat major, însă funcţia i-a fost retrasă repede după acuzaţii privind proprietăţile deţinute. Ulterior, şi acuzaţiile i-au fost retrase.

În 2018, pe când era membru al Partidului Kulanu şi ministru al Construcţiilor, Gallant a criticat Procesul de Pace de la Oslo, numindu-l „problematic”.