Previziuni 2020. Ştefan Oprea, general (r), fost şef al Reprezentanţei Militare la NATO şi al Reprezentanţei Militare la UE: NATO trece printr-un moment de inflexiune acut | VIDEO
Alina MihaiGeneralul (r) Ştefan Oprea, fost reprezentant militar din partea României la NATO, consideră că Alianţa Tratatului Nord-Atlantic nu se află într-un context strategic foarte bun, la 70 de ani de la realizarea ei, fiind cel mai complex lucru care i se întâmplă organizaţiei de la înfiinţarea ei, lucru generat de doi actori principali Rusia şi China. Analistul MAS a mai indicat şi rolul jucat de Turcia, întrucât ţara condusă de Erdogan este în relaţii proaste cu SUA.

Colegiul redacţional al Monitorului Apărării şi Securităţii, format din militari de carieră şi experţi în apărare, foşti comandanţi şi diplomaţi, a înregistrat o emisiune în care au fost analizate principalele teme de interes ale anului 2020 în materie de securitate şi apărare şi au fost dezbătute ameninţările care vor domina agenda mondială anul viitor.
Principalele teme exprimate în timpul emisiunii: Previziuni 2020
- Să ne bucurăm că împlineşte 70 de ani şi realitatea ne-a demonstrat că este alianţa care poate asigura securitatea nord-atlantică, însă nu ne bucură că NATO nu se află într-o poziţie plăcută, dimpotrivă, şi anul trecut când făceam previziunile pe 2019 spuneam că este posibil să treacă printr-un moment de inflexiune, iar acesta se acutizează şi nu datorită presiunilor externe şi datorită presiunilor interne şi este cel mai complex lucru care i se întâmplă acestei organizaţii”.
Generalul a nominalizat Rusia şi China ca fiind actorii globali principali, Rusia întrucât este adepta sferelor de influenţă şi se află continuu într-un efort de subminare a alianţei, iar China, din dorinţa de a-şi continua efortul de a coopta mai multe state în proiectele sale cu valenţă globală.
- Aceste lucruri dăunează organizaţiei în întregul ei. Dacă este să vorbim despre Rusia, ştim în ce relaţie este cu NATO şi este foarte activă în zona flancului de est al NATO, dar din 2018-2019 devine foarte activă în zona de est a Mediteranei, faptul că vrea să-şi reconstruiască sau să construiască baze noi în Siria contează foarte mult în ecuaţia de securitate globală, de asemenea influenta din ce în ce mai mare din Balcani şi parteneriatul strategic cu Serbia este înca un punct forte al relaţiei antagonice între Rusia si NATO.
- Mai este o problema cu care NATO se confunta in ultimii ani, relaţia trans-atlantică precară, iar ea va fi greu de rezolvat acum şi dăunează mult organizatiei.
- Relaţia Turciei cu SUA şi UE s-a agravat în ultima perioadă şi a culminat cu achiziţionarea sistemelor S-400 şi instalarea lor in Turcia, lucru care creează o situatie de disconfort major în cadrul NATO, iar aceasta va fi obligată să-şi reconfigureze abordarea operaţională vizavi de această achiziţie a Turciei.
Turcia când a avut nevoie, in 2012, a solicitat NATO instalarea bateriilor Patriot în graniţa turco-siriană şi s-a luat decizia, iar în ianuarie 2013 două baterii au fost instalate bineînţeles sub comandă NATO, astăzi s-a ajuns la şase baterii.
- Relaţia NATO cu Turcia se bazează pe relaţii ferme şi cinstite, relaţionarea Turciei cu Rusia în detrimentul NATO sunt privite în mod deosebit de membrii NATO pentru că nu face bine organizaţiei, ultimile declaraţii ale presedintelui Turciei sunt chiar alarmante pentru organizaţie, acceptul relaţiei cu Federaţia Rusă va cântări greu în relaţia internă din NATO.
- NATO suferă foarte mult pentru că este pusă în ipostaza de a decide ce se va întâmpla în următoarea perioadă la baza de la Incirlik , iar dacă la acest lucru se adaugă şi declaraţia lui Macron cu moartea cerebrală situaţia este suficient de complexă.
- Un alt subiect care va fi dezbătut în anii următori va fi optimiarea cheltuielilor de apărare şi procurarea noilor tehnologii, statele membre şi-au luat angajamentul ca până în 2024 să sporească bugetele de apărare. Sunt discuţii convulsive cu Germania, problemele vor rămâne în continuare, dar vor ajunge la performanţa rezolvării în timp. NATO s-a mai confruntat cu astfel de momente în istoria sa de 70 de ani, s-a confruntat cu Franţa, care şi-a restrâns activitatea, dar a reuşit să parcurgă aceste momente şi să se manifeste în continuare. Contestat de Rusia şi blamat de şeful SUA, NATO îşi va arăta vigoarea pentru că NATO are un sistem de comandă şi control foarte bine structurat. Nu ştiu cine ar putea destructura şi nici cine ar putea asigura un astfel de sistem de decizie politico-militară.
Urmăreşte întreaga emisiune înregistrată AICI
