05 decembrie 2019

Previziuni 2020. Sergiu Medar, general şi diplomat: Statele Unite nu mai vor să mai fie jandarmul mondial. Dilema Europei: Împreună cu Rusia sau împotriva acesteia | VIDEO

Alina Mihai

Generalul (r) Sergiu Medar, fost şef al Direcţiei de Informaţii Militare, şi-a exprimat părerea, în perspectiva anului 2020, că lumea se află în căutarea unei noi ordini internaţionale, în condiţiile în care „noua” lume este bazată pe competiţie şi competitivitate, iar interesul naţional primează în faţa interesului colectiv.

Sursă foto: MAS
Colegiul redacţional al Monitorului Apărării şi Securităţii, format din militari de carieră şi experţi în apărare, foşti comandanţi şi diplomaţi, a înregistrat o emisiune în care au fost analizate principalele teme de interes ale anului 2020 în materie de securitate şi apărare şi au fost dezbătute ameninţările care vor domina agenda mondială anul viitor.
 
Principalele idei exprimate de generalul Sergiu Medar:
 
- În ultima perioadă de timp se poate vedea că democraţia liberală îşi pierde influenţa în mai multe state apar manifestări iliberale, populiste, chiar în interiorul unor state NATO, iar aceste manifestări duc la naţionalism si destul de repede la autocraţie şi autoritarism. În acelaşi timp sunt state care încearcă să realizeze ordine hibride, cum este China care combina comunismul cu capitalismul, adică reglează activităţile firmelor private cu cela ale firmelor de stat.
 
- La ora actuală, lumea este una hiperpolară, cu nenumăraţi poli şi aceasta de când marile concerne se implică precum marile guverne, în politică. Avem destui şefi de state care vin să susţină un anume domeniul economic, fără să menţioneze o firmă, dar ştim către ce se îndreaptă. Nu este o critică, ci o realitate. 
 
- Un alt element care va trebui urmărit în 2020 este criza de credibilitate a statelor, nu numai a statelor ci şi a clasei poltice si ea coboară până la nivelul cetăţeanului.
 
Generalul Medar crede că statutul SUA trebuie redefinit atâta vreme cât nu mai vor să fie jandarmul mondial şi pun interesele proprii pe primul plan. 
 
- Siguranţa Europei este o componentă esenţială a siguranţei globale, ideea de bază a Europei occidentale, dilema ei este securitate europeană împotriva Rusiei, sau securitate europeană împreună cu Rusia. Foarte greu de răspuns, dar ceea ce este cert în evolutia lumii în 2020 este faptul că aceasta se va baza pe principiile enunţate de SUA în poltica sa externă, America first, ceea ce înseamnă că interesul naţional primează în faţa celui colectiv, retragerea din coaliţii, alianţe atunci când interesul naţional este afectat, retragerea din INF, Tratatul Pacificului, acordul nuclear cu Iranul, care ar fi trebuit de fapt anticipat, SUA nu mai vor să mai fie jandarmul mondial, şi atunci cine va mai face ordine în lume, este o întrebare lăsată fără răspuns, SUA nu vor mai participa la acţiuni militare îndelungate, un exemplu este retragerea din Siria.
 
Generalul Medar consideră că Europa nu poate să contrabalanseze forţa militară a Rusiei numai cu componente europene „sau mi corect spus, nu poate incă”. „Câti ani, rămâne de vazut”, a spus Medar, concluzionând că marele beneficiu al NATO, un lucru nespus la nivel mondial este că Alianţa a făcut ca în lume să existe mai puţine puteri nucleare.
 
Urmăreşte întreaga emisiune înregistrată AICI